You are here

Vijesti

Predstavljen novi međunarodni projekat Zemaljskog muzeja BiH, Univerziteta Ferara i Univerziteta La Sapienza of Rome "AFTER THE ICE"

U utorak, 18.06.2024. godine u izložbenoj sali stalne postavke “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba” održana je press konferencija povodom novog naučno-istraživačkog projekta pod nazivom “After the ice-Forager uses of persistent places".

 

Najava konferencije: Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta: 250 godina balade “Hasanaginica”

Čast nam je obavijestiti vas da će Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, pridružena članica Univerziteta u Sarajevu, 28. oktobra 2024. godine organizovati internacionalnu konferenciju Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta: 250 godina balade “Hasanaginica”.

IZLOŽBA "MANGA, HOKUSAI, MANGA" U ZEMALJSKOM MUZEJU BiH

Dragi posjetioci,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe pod nazivom „Manga, Hokusai, Manga“, u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Embassy of Japan in Bosnia and Herzegovina i Japan Foundation.

ČETVRTKOM U ZEMALJSKOM MUZEJU BiH: KONCERTI POD ČAMCEM

KAMERNI HOR MUZIČKE AKADEMIJE UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

23. 05. 2024. godine u 20h

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2024. GODINE U ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

U subotu, 18. maja 2024. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, uz naše drage posjetioce obilježili smo manifestaciju „Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2024. godine“ održavanjem prigodnog kreativno-edukativnog programa, koji je trajao od 10 do 22 sata.

OTVORENA INKLUZIVNA IZLOŽBA "PRIRODA NA DODIR" U ZMBIH

Inkluzivna izložba „Priroda na dodir“ je od 10. maja 2024. godine dostupna muzejskoj publici u Zemaljskom muzeju BiH. Ova izložba je načinom prezentacije i svojim sadržajem prilagođena osobama sa invaliditetom.

MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2024. GODINE

Dragi prijatelji i posjetioci Muzeja,

Pozivamo vas da zajedno obilježimo „Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja 2024“, u subotu, 18. maja 2024. godine u prostoru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, od 10.00 do 22.00 sata.

IZLOŽBA "PRIRODA NA DODIR" U ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Dragi posjetioci,

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe modela živog svijeta pod naslovom „PRIRODA NA DODIR“ u petak, 10. maja 2024. godine u 14.00 sati (Odjeljenje za prirodne nauke ZMBiH).

POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE (22. APRIL) ORGANIZOVANA AKCIJA UREĐENJA BOTANIČKOG VRTA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

U ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine organizovana je akcija sadnje, čiščenja, orezivanja, pljevljenja, odnosno uređenja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH, konkretno centralnog i južnog dijela.

MONUMENTAL: NOTRE-DAME & KUPOLA NA STIJENI

Fotografi Fondacije VII Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Na zadatku za časopis „National Geographic Magazine“ fotografirali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu.

POZIV ZA PREDAJU RADOVA ZA GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ETNOLOGIJA, BROJ 52 ZA 2024. GODINU

Poštovane kolegice i kolege,

Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Etnologija, poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 52 za 2024. godinu.

OBILJEŽAVANJE 136. ROĐENDANA MUZEJA

U četvrtak, 1. februara 2024. godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslavio svoj 136. rođendan zajedno sa vjernim posjetiocima i prijateljima. Realizovan je bogat cjelodnevni program posvećen našim posjetiocima.

Poziv za predaju radova za Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine - sveska za Arheologiju, broj 56 za 2024. godinu

Poštovane kolegice i kolege, Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Arheologija  poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 56 za 2024. godinu.

PROMOCIJA GLASNIKA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ZA ARHEOLOGIJU BROJ 55, ZA 2023. GODINU

Promocija Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sveska za Arheologiju broj 55, za 2023. godinu

 

Promotori:

dr. sc. Mario Gavranović

IZLOŽBA "EX-SITU - UMJETNIČKE POZICIJE O UGROŽENOM BIODIVERZITETU I KOEGZISTENCIJI VRSTA" U ZMBiH

EX-SITU

Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta

Izložba i simpozij u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Sarajevo

NOVA STALNA IZLOŽBA "VODOZEMCI I GMIZAVCI BOSNE I HERCEGOVINE"

Cijenjeni posjetitelji,

MUZEJSKI ROĐENDAN

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove godine slavi 136. rođendan, koji ćemo već tradicionalno proslaviti zajedno s našim posjetiteljima.

SRETNA NOVA 2024. GODINA!

Kolektiv Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine želi vam svako dobro i uspješnu predstojeću 2024. godinu.

Napominjemo vas da je Muzej za posjetu otvoren svakim radnim danom osim ponedjeljka, te u dane vikenda od 10.00 do 18.00 sati.

PRESS KONFERENCIJA O RADU ZMBIH U 2023. GODINI

Dragi posjetioci i poštovani predstavnici medija,

 

Dana 15.12.2023. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine održana je press konferencija za medije i javnost o godišnjem radu i stanju Muzeja. 

PODSJEĆAMO NA PRAVILA PONAŠANJA U MUZEJU

Cijenjeni posjetitelji,

Stranice