You are here

Vijesti

Slobodan ulaz u ZMBiH

Dragi posjetioci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine,
Proteklih dana najavili smo svečano otvorenje naše stalne postavke „Bosna i Hercegovina u

Otvorenje stalne postavke “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”

Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba, stalna izložba Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, prvi put nakon 1992. g. otvara svoja vrata za javnost 20. oktobra 2021. godine. U oktobru davne 1913.

Nastavak suradnje sa UCLouvain - Université catholique de Louvain

U saradnji sa Université catholique de Louvain (Belgija) kustosi Odjeljenja za etnologiju dr.sc. Nirha Efendić i mr.sc. Lebiba Džeko i Odjeljenja za arheologiju MA Adisa Lepić prisustovali su seminaru na Odsjeku za antrologiju, pomenutog univerziteta.

Tokom pripreme i rada na stalnoj postavci “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” osmišljen tip “otvorenog depoa"

Otvoreni depo u svom najširem smislu predstavlja zaseban prostor unutar muzejske cjeline u kojem su predstavljeni predmeti koji nisu uključeni u strukture stalnih postavki, ali su ipak dostupni široj publici.

Obavijest za javnost

Dragi posjetioci,

obavještavamo vas da, zbog tehničkih problema, webshop Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine trenutno nije u funkciji.

Nadamo se da će problemi uskoro biti otklonjeni a do tada sve naše suvenire možete kupiti u muzejskoj suvenirnici koja radi u terminima:

Audiovodič ZMBiH-Muzejske priče

Dragi posjetioci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, zadovojstvo nam je da vas možemo obavijestiti da je interaktivni multimedijalni vodič kroz naše izložbe od sada besplatno dostupan za sve vas koji se odlučite posjetiti naš muzej.

Dvogodišnji projekat Zemaljskog muzeja BiH odobren od strane Fondacije ALIPH, Švicarska


Izložba U ogledalu gostuje u Galeriji općine Novi Grad

Zemaljski muzej Bosne I Hercegovine u saradnj sa Općinom Novi Grad organizira izložbu

U ogledalu

Ogledala iz zbirki Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH

 

Poetsko-muzički performans „Svjedok“

U Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH 9. septembra 2020. godine gostovat će sarajevski glumac Miodrag Miki Trifunov koji će izvesti svoj poetsko-muzički performans pod nazivom „Svjedok“.

Izložba „Stoljeće Pave Anđelića“ u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

Dr. Pavao Anđelić jedan je od najznačajnih bosanskohercegovačkih medievista, istraživača koji su obilježili „zlatno razdoblje“ historijsko-arheološke nauke u Bosni i Hercegovini.

Produžen rok za predaju radova za Glasnik Zemaljskog muzeja - sveska za etnologiju

Poštovane kolegice i kolege, Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Etnologija, kao što smo najavili, priprema novi broj časopisa. Ovom prilikom obavještavamo sve zainteresovane da smo, na zahtjev naših kolega, odgodili rok za predaju radova.

Grad u Zemaljskom

Projekat „Grad u Zemaljskom“ osmišljen u svrhu poboljšanja porodične i društvene kohezije kroz zajednički boravak u Zemaljskom muzeju BiH učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz svih opština Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo i starijih članova njihovih porodica.

Obavijest za javnost

Dragi posjetioci,

obavještavamo vas da,nakon skoro dva mjeseca, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine otvara svoja vrata za javnost. 

Pojedinačne posjete biti će moguće u sljedećem periodu: 

uto-sri od 10 do 16 h;

čet od 10 do 19 h;

pet od 10 do 16 h;

Topič izazov

Tokom mjeseca aprila Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pripremio je nekoliko izazova za našu publiku kojoj tokom vanredne situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 virusa nedostaje posjeta i kontakt sa Muzejom. 

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći knjige i autorskih prava 2020. u okviru programa koji su pripremile kolege iz Agencije za bibliotekare, arhiviste i muzealce, uposlenici Zemaljskog muzeja BiH dali su svoj doprinos. 

Večeras posebna projekcija na fasadi posvećena Republici Irskoj

U proteklom periodu Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ostvario je saradnju sa ambasadom Irske iz koje su kao rezultati nastali različiti projekti od kojih se ističe projekat  konzervacije predmeta latenske provenijencije.

Obavijest za javnost

Zbog izdatih preventivnih zdravstvenih mjera koje su donijela resorna ministarstva zdravstva i obrazovanja i koordinirajuća tijela Vlade FBIH od ponedjeljka 16.03.2020. pa do kraja mjeseca marta ZMBiH će obustaviti sve grupne posjete u Muzeju kao i posjete u Sef sobi Sarajevske hagade.

Koncert i promocija izdanja Muzičke akademije UNSA

U četvrtak, 27. 2. 2020, održat će se koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAUNSA), kojeg će izvesti ansambl Etnoakademik u Zemaljskom muzeju BiH. Tom prigodom bit će predstavljena izdanja Muzičke akademije, nastala u protekle dvije godine (2018-2020) i to:

Otvorenje izložbe „Stoljeće Pave Anđelića“

Povodom stogodišnjice rođenja dr. Pave Anđelića Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “Stoljeće Pave Anđelića”. 

Poziv za predaju radova za Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine - sveska za etnologiju

Poštovane kolegice i kolege, Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Etnologija, priprema novi broj časopisa. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da predaju svoje radove. Rok za predaju radova je 31. 05. 2020. godine.

Stranice