You are here

„Svijet koji nestaje“

Datum događaja: 
27/02/2019

Izložba “Svijet koji nestaje” govori o bogatstvu biološke raznovrsnosti u svijetu i Bosni i Hercegovini i njenom značaju za čovjeka, te želi ukazati na uzroke nestanka vrsta i potrebu njihove zaštite.

Biološka raznovrsnost, odnosno biodiverzitet, obuhvata svu raznovrsnost života na Zemlji. Ona uključuje milione različitih bioloških vrsta koje danas žive na planeti kao i raznovrsnost na nivou gena, odnosno ekosistema. Do danas je u svijetu opisano oko 1,9 miliona vrsta, iako je stvarni broj sigurno znatno veći i može premašiti 10 miliona.

Bosna i Hercegovina se odlikuje visokim i jedinstvenim bogatstvom biološke i pejzažne raznovrsnosti po kojem se, u odnosu na svoju veličinu, ubraja u najraznovrsnije zemlje na nivou Evrope, a visok stepen endemičnosti i reliktnost, posebno kada su u pitanju biljke, ribe i beskičmenjaci, svrstava je u svjetski vrh kada je u pitanju biološka raznovrsnost.

Izložba „Svijet koji nestaje“ koja je odabrana na osnovu rezultata glasanja posjetilaca muzeja bit će otvorena u novom prostoru Odjeljenja za prirodne nauke čiju obnovu je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Realizaciju izložbe su podržali: JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo, Gazprom benzinske stanice u BiH, Wurth BH d.o.o., kao i posjetioci Zemaljskog muzeja BiH svojim prilozima.

Svečano otvaranje izložbe je u srijedu 27.02.2019. godine u 14 sati u zgradi Odjeljenja za prirodne nauke.