You are here

Basler - 100 godina od rođenja

Datum događaja: 
20/05/2017

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i evropske noći muzeja u Zemaljskom muzeju BiH, u 17:00 sati na Odjeljenju za arheologiju, bit će otvorena izložba studenata arheologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, "Basler - 100 godina od rođenja".

Izložba je posvećena životu i radu jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih arheologa i dugogodišnjem radniku Zemaljskog muzeja BiH, dr. Đuri Basleru.

Tokom svog života Đuro Basler važio je za daleko poštovanog i maštovitog čovjeka, predanog svome radu. Prema riječima njegovih poznanika, bio je jedan od posljednjih bosanskohercegovačkih polihistora.
Bavio se proučavanjem prahistorije, a upamćen je kao vodeće ime u istraživanju najstarijeg kamenog doba (paleolita) u regiji, te je dokazao njegovo postojanje i na tlu Bosne i Hercegovine.
Vršio je istraživanja brojnih paleolitskih lokaliteta, među kojima se ističu Mala Gradina kod Prnjavora, Makljenovac kod Doboja, Badanj kod Stoca i Crvena Stijena u Crnoj Gori.

Svojim radom je oblikovao arheologiju za iduće naraštaje te je vječno ostavio trag u izučavanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Posjetom ove izložbe obilježit ćete stogodišnjicu rođenja dr. Đure Baslera, zaviriti u intimni svijet jednog čovjeka, vrsnog naučnika te otkriti do sada nepoznate detalje iz njegovog ličnog života i naučnog rada.