You are here

Evropska noć istraživača u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
30/09/2016

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u suradnji sa Arheološkim udruženjem Panteon i Ornitološkim društvom Naše ptice, ove godine prvi put učestvuje na Evropskoj noći istraživača koja će se održati 30. 9. 2016. godine u Banjaluci, Bijeljini, Mostaru i Sarajevu. BiH učestvuje u Noći istraživača od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put održana u Banjaluci.

Zemaljski muzej BiH, Panteon i Naše ptice su pripremili mnoštvo zanimljivih i edukativnih radionica: „Viteški lov“, „Maketarstvo“, „Povratak ptice Dodo“, „Tradicionalne sevdalinke u Bosni i Hercegovini“ i druge. Radionice su prilagođene svim generacijama – od osnovaca do penzionera – i pružaju mogućnost učesnicama i učesnicima da istražuju prošlost, okušaju se u možda do sad neoprobanim aktivnostima, steknu nova znanja, ali prvenstveno nude mnogo zabave.

Evropska noć istraživača je događaj koji se odvija jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, a pokrenut je od strane Evropske komisije 2005. godine. Cilj manifestacije je da građanima približi nauku i istraživački rad kroz veliki broj aktivnosti kao što su naučno-informativni park, naučni kafe, razna takmičenja, igre i kvizovi posebno kreirani za mlađu publiku, tematske aktivnosti univerziteta, istraživačkih centara, muzeja i inovatorskih preduzetnika i mnoga druga dešavanja.

Posjetite Zemaljski muzej BiH za Noć istraživača i doživite drugačiji izlazak petkom.

Više informacija o manifestaciji možete naći na: http://www.nocistrazivaca.ba/