You are here

Inauguracija Centra za konzervaciju i restauraciju

Datum događaja: 
01/06/2016

U srijedu 1. juna 2016. godine, svečano će biti inauguriran Centar za konzervaciju i restauraciju u Zemaljskom muzeju BiH. 

Centar za konzervaciju i restauraciju otvorit će ambasador republike Italije Ruggero Corrias i ministar Civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a otvorenje je planirano za 17:30 sati.

Ovo je prvi Centar ovog tipa u Bosni i Hercegovini, bit će smješten u Zemaljskom muzeju BiH kao vodećoj naučno-istraživačkoj instituciji u našoj zemlji, a njegovo predstavljanje bit će uveličano otvaranjem izložbe „Reliving the Past: Tradition and Perspective“. Riječ je o dokumentarnoj izložbi predmeta iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH, koja ima za cilj promovisanje rada Vrhovnog centra za konzervaciju i restauraciju u Rimu i posjetioce treba da provede kroz postupke rada, od arheoloških iskopavanja, preko postupka konzervacije predmeta do finalnog proizvoda – same izložbe. 
Prva faza projekta uspostavljanja Centra za konzervaciju i restauraciju je nabavka opreme za Laboratoriju za konzervaciju metala, te obuka za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH u trajanju od 4 sedmice. Prvoj sedmici obuke, osim osoblja Muzeja prisustvovat će i 20 učesnika iz Goražda (JU Centar za kulturu Goražde), Mostara (Muzej Hercegovine, Mostar), studenti druge godine studija Restauracije i konzervacije i studenti arheologije Univerziteta u Sarajevu. 

Nastava će u prvoj sedmici biti kombinacija teorijskih predavanja i praktične primjene znanja, dok će ostatak predavanja prevashodno biti fokusiran na  praktični rad i usvajanje, odnosno ponavljanje stečenih znanja iz oblasti konzervacije metala na arheološkim materijalima.

S obzirom na bilateralni sporazum između Republike Italije i Bosne i Hercegovine i partnerstvo koje su promovisali Paolo Gentiloni, ministar vanjskih poslova Republike Italije i Dario Franceschini, ministar kulture Republike Italije tokom svojih nedavnih misija u Bosni i Hercegovini, ovo treba da bude samo početak saradnje na projektu Centra za konzervaciju i restauraciju pokretnog kulturnog naslijeđa.