You are here

Izložba Tragom divljih orhideja

Datum događaja: 
01/02/2021

„Nijedan cvijet u historiji nije zaokupio ljudsku pažnju u tolikoj mjeri i izazvao tako snažno interesovanje kao cvijet orhideje“.

Izložba „Tragom divljih orhideja“ pružiti će posjetiocima priliku da se upoznaju sa malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

Orhideje spadaju u vrlo osjetljivu skupinu biljaka i ekološki pritisak na njih je vrlo izražen, zbog čega se veliki broj našao na popisu ugroženih vrsta ne samo u BiH nego i u svijetu.

Grčki botaničari su izuzetno cijenili ljekovita svojstva pojedinih vrsta orhideja. Prvi put ih spominje Theophrasus, Aristotelov nasljednik (370 – 285 g. p.n.e.) koji je smatrao da imaju svojstva afrodizijaka.

U viktorijansko doba (1837 – 1901), koje se smatra važnim periodom za razvoj nauke, vladala je pomama kolekcionara orhideja poznata pod nazivom orhidelirijum.

Orhideje imaju izuzetno značajnu upotrebnu vrijednost kao lijek, u ishrani, kozmetici ...

Osušeni podzemni gomolji jedne ili više orhideja se melju u prah i koriste za pripremu toplog i okrepljujućeg napitka – salepa koji je bio naročito popularan  u zemljama Osmanskog carstva. Njegova konzumacija se proširila na Englesku i Njemačku prije čaja i kafe. Blagog ukusa i specifičnog mirisa, prožet toplom aromom cimeta, salep je u 17. stoljeću bio omiljeno piće evropskih dvorova.

 

Autorica izložbe i kataloga: Ermana Lagumdžija, viša kustosica

Otvaranje izložbe: ponedeljak, 01.02.2021. godine u 14.00 u maloj sali Odjeljenja za prirodne nauke