You are here

Kamen mira iz Hirošime u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
21/06/2017

U srijedu, 21. juna 2017. godine u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, u 10:00 sati, svečano će biti predstavljen Kamen mira iz Hirošime, poklon Japana Bosni i Hercegovini. 

Kamen mira simbolični je svjedok jedne od najvećih tragedija koje su pogodile svijet i glasnik koji, gdje god se nađe, širi riječ o važnosti i značaju mira u svijetu za današnje i generacije koje dolaze.

Kamen mira bio je dio gradske ceste u Hirošimi kada je ovaj grad, 6. augusta 1945. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, razorila atomska bomba pri čemu je poginulo 140 000 ljudi, a grad  je u potpunosti uništen. Četrdesetak godina kasnije 10 000 građana Hirošime je izdvojilo nekoliko stotina komada kamena, u želji da pošalju poruku važnosti očuvanja mira u svijetu. Na svakom kamenu je uklesan lik boginje milosti “Kannon” i riječi “Iz Hirošime”. Ovaj proces trajao je sedam godina, ni jedan kamen nije isti, a pločnik je ponovo rođen kao Kamen mira koji nosi poruku o značaju i vrijednosti mira u svijetu. 

Asocijacija Kamena mira osnovana je 1991. godine u Japanu, s ciljem povezivanja država širom svijeta i podizanja svijesti o važnosti održavanja trajnog miru u svijetu. Prvi kamen prezentiran je u augustu 1991. godine državi Peru, na 46. godišnjicu od tragedije u Hirošimi. Kamen mira iz Hirošime danas se nalazi u preko stotinu država svijeta. 

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja će primiti Kamen mira iz Hirošime, a Kamen će biti trajno smješten u Zemaljskom muzeju BiH, dostupan posjetiteljima i građanima naše zemlje.
Ovoj ceremoniji prisustvovat će zvaničnici Japana i Bosne i Hercegovine.