You are here

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u BiH- 18. maj 2019.

Datum događaja: 
18/05/2019

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u muzejima BiH održat će se u subotu 18. maja 2019. godine. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije. Ovogodišnjom temom “Muzeji kao središta kulture”- želi se naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, te društvenih promjena među kojima su i migracije stanovništva. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je i ove godine za svoje posjetioce pripremio mnoštvo zanimljivih sadržaja.

SUBOTA, 18. 05. 2019. godine, 10–19h

Besplatan ulaz na sve sadržaje:

10–19: stalne izložbene postavke, kao i povremene tematske izložbe dostupne javnosti.

11–12: radionica "Gljive Bosne i Hercegovine" (sala izložbe "Svijet koji nestaje")

12–13: radionica "Upoznajmo historijske ruže" (u Botaničkom vrtu – dio prema Vilsonovom šetalištu)

12–13: izložen original Sarajevske hagade

12–13:30: edukativna radionica za osnovce "Interkulturalno sanduče" (suradnja s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zgrada Odjeljenja za etnologiju)

13–15: prezentacija i radionica "Kroz kulturno nasljeđe u virtuelnoj realnosti" (Suradnja sa ETF-om. Prezentacija i demo aplikacija koje vode korisnike u šetnju kroz historiju kulturnih spomenika putem virtuelne realnosti. Posjetioci će biti u mogućnosti da isprobaju virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru. Radionica će se održati u maloj izložbenoj dvorani zgrade Odjeljenja za prirodne nauke).

13–14: radionica "Kroz herbarsku zbirku ZMBiH " (historijat, uloga i sadržaj zbirke) (u Herbarijumu)

13:30–15: Promocija CD-a „Pjesmo moja, mio razgovore" – pjesme i napjevi iz narodne muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Ženska pjevačka grupa „Dunje“ i muška pjevačka grupa „Zora“ KUD „Baščaršija“ Sarajevo (Botanički vrt)

14–15: radionica "Spring Alive" (suradnja sa Ornitološkim društvom "Naše ptice" u Botaničkom vrtu - centralni dio)

15–16: radionica  "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine" (suradnja sa Adnan Zimić i Udruženje "Atra", u sali izložbe "Svijet koji nestaje")

16–19: Virtuelna posjeta europskim muzejima (zgrada Odjeljenja za etnologiju)

17–18: radionica "Mala škola entomologije" (saradnja sa Udruženjem za biološka istraživanja i zaštitu prirode (BIO.LOG), u sali izložbe "Svijet koji nestaje")

17–18: izložen original Sarajevske hagade

Odvojite Dan za Muzej!