You are here

"Noć u muzeju - noć nauke i aktivizma 2017"

Datum događaja: 
23/03/2017

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i ove će godine u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizirati program „Noć u Muzeju“. Program traje tri dana, prvi dan, odnosno prva noć namijenjena je učenicima srednjih, a druga noć učenicima osnovnih škola. Svoje učešće do sada je prijavilo 213 učenika i 52 nastavnika iz 51 osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Zadovoljstvo nam je najaviti da će u četvrtak, 23. 03. 2017. u 18:00 sati ovaj program muzejske pedagogije otvoriti njena ekscelencija Marueen Cormack, ambasadorica SAD u našoj zemlji. Ambasadorica Cormack obratiti će se učenicima srednjih škola na otvaranju, a potom razgovarati s njima i u prvoj istraživačkoj laboratoriji na Odjeljenju za arheologiju.

Program započinje plesnom izvedbom mladih plesača plesnog studija Dance Development u koreografiji Aide Slak. Nakon otvaranja pozdravit ćemo učenike srednjih škola koji će se podijeliti u četiri grupe, četiri istraživačke laboratorije. Svi učenici će imati priliku provesti po 45 minuta u svakoj od laboratorija kroz tri rotacije sa pauzom za večeru. Program čine laboratije arheologije, etnologije, ornitologije i morskog svijeta, a istraživačke aktivnosti završavamo u 23 sata i 15 minuta. Improvizirane spavaonice će biti organizirane u zgradi Prirodnih nauka Zemaljskog muzeja BiH, gdje učenici zadužuju strunjače, a sami donose vreće za spavanje ili deke i jastuke.

Narednog dana, u petak 24. 03. 2017. srednjoškolci će raditi mural mira i od njih se opraštamo u 11:30 sati. Istoga dana, s početkom u 17:00 sati vrata Zemaljskog muzeja BiH ćemo otvoriti za učenike osnovnih škola. Prema istom konceptu i učenici osnovnih škola rade u četiri radionice, a drugoga dana njihov program završava trkom za mlade.

Molimo sve nastavnike, učenike i njihove roditelje da preuzmu program rada i da u pripremama za Noć(i) u Muzeju prate slijedeće upute:

Kada i kako dolazite u Muzej

Učesnici iz Sarajeva dolaze u pratnji nastavnika i ispred Zemaljskog muzeja trebaju biti:

srednjoškolci u četvrtak, 23. 03. 2017. do 17:00 sati

osnovci u petak, 24. 03. 2017. do 16:00 sati

Učenici i nastavnici koji nisu iz Sarajeva imaju organiziran prevoz. Na adresu škole nastavnicima će biti dostavljeni podaci o prevozniku, stanici na kojoj ih čeka autobus, a potrudit ćemo se da to bude ispred škole ili u neposrednoj blizini škole, ruti putovanja i brojem kontakt telefona prevoznika i odgovornog vozača. Isti podaci će biti dostavljeni nastavnicima u formi SMS poruke na brojeve telefona koje ste dostavili u prijavama.

Kako nas mogu pratiti roditelji

Sve informacije o pripremama noći u Muzeju dobili su nastavnici i škole uz molbu da iste podijele s roditeljima/starateljima djece. Iste informacije objavljene su na našoj web stranici. Roditelji program u Muzeju mogu pratiti i preko CIVITAS Facebook stranice (naziv: Civitas Bosne i Hercegovine) preko koje će se u toku noći javljati live fotografijama i video zapisima.

Roditeljima, a osobito nastavnicima – voditeljima ekipa i učenicima na raspolaganju je naš tim i pozivom na dežurni telefon 063 250 456.

Improvizirane spavaonice

U zgradi Prirodnih nauka Zemljskog muzeja BiH u Sarajevu će biti organizirano mjesto za spavanje. Učenici će po završetku programa biti upućeni na pranja zuba i preuzmanje dodatnih paketa sa vodom i grickalicama kako bi ih imali u slučaju ranijeg buđenje ili imaju naviku kasne večere. Nakon pranja zuba odlazimo na prvi sprat – u odjele za ptice i insekte gdje svi učenici i nastavnici zadužuju strunjače na koje postavljaju svoje vreće za spavanje. Ako učenici nemaju vreću za spavanje dovoljno je da ponesu čistu prostirku, jastuk i deku.

CIVITAS se posebno zahvaljuje Judo savezu Bosne i Hercegovine na donaciji i ustupanju na korištenje strunjača koje posjeduje savez.

Drugi dan programa

Drugoga dana programa učenici srednjih škola rade mural za koji će organizatori osigurati sav potreban materijal, a učenici osnovnih škola imaju štafetnu trku na 400m (4 učenika x 100 metara) pa ih molimo da ponesu sportsku opremu – nužno je da sa sobom imaju sportsku obuću.

Radne knjižice i završetak programa

Svi mladi istraživači po dolasku u Muzej zadužuju radne knjižice koje sadrže informacije o programu, upute za radionice i radne zadatke. Radne knjižice će biti pregledane i uspješno završeni zadaci nagrađeni certifikatima.

Učenicima srednjih škola dodjeljuje se certifikat #MlađiIstraživač, a učenicima osnovnih škola certifikat #KustosJunior.

Programe za osnovnu i srednju školu možete preuzeti ovdje:

NuM2017_Program Srednja skola

NuM2017_Program Osnovna skola

Sadržaj preuzet sa civitas.ba