You are here

Noć vještica u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
31/10/2019

Hrabri prijatelji Zemaljskog muzej BiH,

Pozivamo vas na program koji organizujemo u Noći vještica. Usudite se ući u muzej 31.10.2019. godine od 19:30 h, a iz istog pokušajte izaći do ponoći.

Sadržaj programa:

Edukativno-zabavna radionica Dare to find flying fox (Usudi se pronaći leteću lisicu)

Od 19:30 h krećemo u potragu za velikom letećom lisicom koja je skrivena u najmračnijem kutku Muzeja. Potraga će biti uspješna samo ako riješite sve zagonetke magičnog Botaničkog vrta. Pri tome morate biti pažljivi da izbjegnete otrovne biljke i opasne životinje koje će vas pratiti tokom potrage. Pored toga vaš zadatak je da pažljivo pronađete i uklonite (plastične) kosti sa stećaka u vrtu. Nadamo se da pri tome nećete izazvati veliko nevrijeme i strašne snove. Jedna od zadnjih prepreka je vještica koja će vas odvesti do leteće lisice samo ako joj vratite prikupljene kosti sa stećaka. Tačno u 20:30 ističe vrijeme potrage a ako nađete pravi put do lisice očekuje vas nagrada i bit ćete spašeni. Od vas se očekuje vještina pravih istraživača koji će biti maskirani, opremljeni noćnim lampama i mapama muzeja koje ćemo pripremiti za vas. Kroz potragu vodit će vas muzejska vještica, mumija koja će se probuditi iz muzejskih podruma i Džoker. Radionica je namijenjena za uzrast od 12 do 15 godina. Svoje prijave šaljite putem fb stranice @zemaljskimuzej u inbox.

19:30 glumačko-zabavna radionica

Helen O' Grady Akademija izvest će predstave za najmlađe: „Ukleta kuća“, „Vještice is Magbeta.

Radionica „Scary face painting“

U isto vrijeme za sve one koji su prekršili dress code u najstrašnijoj noći, a usudili su se ući u muzej, tu je naša vještica Majda Dobrnjić scary artistica koja organizuje Scary face painting. Majda radi iscrtavanje najstrašnijeg makeup-a po vašoj želji ili njenom prijedlogu. Tačno u 20:30 h ističe vrijeme za vaše maskiranje, a samo takvi možete prisustvovati našem najstrašnijem događaju:

Izložba „STRAH JE U NEZNANJU“

Od 20:30 h otvara se izložba pod nazivom „STRAH JE U NEZNANJU“. Samo u Noći vještica za najhrabrije posjetitelje muzeja pripremamo izložbu najjezivijih muzejskih eksponata. Iz arheoloških muzejskih podruma iznosimo najbolje očuvane ljudske lubanje sa lokaliteta Županjac kod Tomislavgrada. Sa etnološkog odjeljenja donismo vam tajne priče, narodna vjerovanja o nadnaravnim bićima, o morama, urocima i opasnostima koje su vrebala ljude. Ne živite u neznanju i saznajte kako se možete zaštiti različitim hamajlijama i predmetima protiv uroka, a u isto vrijeme oslobodite se straha i upoznajte se sa načinom i priborom za salijevanje strave. Samo za potrebe izložbe „Strah od neznanja“ bit će izložene žive životinje kao što je madagaskarski siktajući žohar, brazilski pauk ptičar, kravosas, crnokrpica, zelembač, blavor, smeđa krastača, šarka, smukulja, poskok....
Jedinstven primjerak u izložbi bit će čudovište sa Podveleža kod Mostara – Letipas ili slijepi miš.

20:30 glumačko-zabavna radionica

Za malo starije iz Helen O' Grady Akademije pripremaju se scene iz predstava „ Magbet“, Vilijama Šekspira, „Vještica iz Salema“, Arthura Milera. Ako ste se do sada plašili da probate glumiti, na noć straha obračunajte se sa strahom.

Očekujemo da u najstrašnijoj noći u godini otvorite vrata najstarijeg muzeja u našoj državi, upoznate jezivi muzejski svijet, zabavite se kroz nauku i na taj način podržite rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ulaz u muzej od 19:30 do 00:00 h naplaćuje se po cijeni od 2 KM!

Use hashtags: #educationalparty #stopneznanju #halloweenmuseumnight #strahjeuneznanju