You are here

Nova tematska izložba "Magični svijet insekata"

Datum događaja: 
21/05/2016

Izložba „Magični svijet insekata“ entomologa Dejana Kulijera, kombinuje fotografije, modele i žive primjerke insekata sa stručnim tekstovima i zanimljivim podacima o ovoj izuzetnoj grupi organizama. Na izložbi su prikazani najinteresantniji primjerci iz zbirke insekata Zemaljskog muzeja BiH koja je jedna od najznačajnijih entomoloških zbirki na Balkanskom poluostrvu. 

Insekti (klasa Insecta) predstavljaju razred kopnenih i slatkovodnih člankonožaca (Arthropoda) i danas su dominantno najbrojnija grupa organizama na planeti. Broj opisanih vrsta insekata prelazi milion, a još mnogo više tek treba da bude opisano, jer su neki krajevi posebno bogato naseljeni insektima, poput tropskih područja, velikim dijelom neistraženi. Brojnost vrsta insekata značajno prevazilazi sve ostale biljne i životinjske grupe zajedno. 

S izuzetkom morskih staništa oni naseljavaju svaki kutak naše planete, a odlikuju se fascinantnom raznovrsnošću oblika, veličina, boja, kao i načina života.

Na izložbi su predstavljeni i zanimljivi aspekti razvića, života i evolucije ovih organizama kroz veliki broj fotografija koje oslikavaju raznovrsnost i tajne živote insekata u Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja posvećena rijetkim i ugroženim vrstama insekata i njihovim staništima.  

Cilj izložbe je kroz fotografije, žive primjerke i modele posjetiocima približiti bogati i ljudima često nevidljivi svijet ovih malenih bića. Izložbom se također želi ukazati na značaj koji ovi organizmi imaju za opstanak drugih vrsta, uključujući čovjeka, kao i na sve veću ugroženost i prijetnju opstanku s kojim se suočava značajan broj vrsta insekata, zbog čega je posebna pažnja posvećena rijetkim i ugroženim vrstama i njihovim staništima.  

Zbirke Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja predstavljaju najznačajniju, najstariju i najveću bazu podataka o biljnim i životinjskim vrstama Bosne i Hercegovine, dok zbirka insekata predstavlja najveću kolekciju Odjeljenja. U njenom sastavu po vrijednosti i naučnom značaju posebno se ističe entomološka zbirka Balkanskog poluostrva Viktora Apfelbecka, jednog od najistaknutijih entomologa Balkana. 

Većina fotografija nastala je tokom autorovog istraživanja faune insekata i njihovih staništa u Bosni i Hercegovini i regionu.

Saradnici na realizaciji izložbe su Feđa Čehajić i Borivoje Žuža.

Štampa: BlackBOX art&print