You are here

Obilježavanje 133. rođendana Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Datum događaja: 
01/02/2021

Dragi posjetioci, pozivamo vas 1. februara 2021.godine na 133. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Muzej je otvoren od 10 do 21h uz besplatan ulaz. 

Godinama unazad svjedoci smo neprekidne borbe za rad i opstanak Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. U susret 133. rođendanu naše najstarije naučne i kulturne institucije Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nalazimo se pred brojnim starim, ali i novim izazovima. Opredijeljeni da Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine vratimo stari sjaj, te da ga u bliskoj budućnosti uvedemo u moderne muzeološke tokove, zadovoljstvo nam je, kroz skromno obilježavanje ovog važnog datuma, predstaviti nove sadržaje i aktivnosti.

Podsjećamo da je obilježavanje 1. februara,  dana kada je osnovan Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, tradicionalna manifestacija tokom koje nudimo veliki broj  saržaja za svu našu publiku. Ove godine, uz uvažavanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličen sljedeći sadržaj:

12:00 - 13:00h Otvorena soba Sarajevske Hagade

14:00h Svečano otvorenje izložbe “Tragom divljih orhideja“ na Odjeljenju za prirodne nauke, autorica izložbe Ermana Lagumdžija. Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

18:00 - 19:00h Otvorena soba Sarajevske Hagade

19:00h Svečano otvorenje izložbe „Predah“ na Odjeljenju za etnologiju, autori izložbe: Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo, Lejla Bečar, Amar Zahiragić. Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kahve i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Pored navednog sadržaja posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine po promotivnim cijenama od 20 % popusta  i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u navedenim terminima.

Zbog obaveze sprovođenja epidemioloških mjera ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontrolisan i ograničavan na maksimalno 30 osoba. Molimo sve posjetioce da se tokom boravka u Muzeju pridržavaju svih propisanih mjera.

Dobro došli na 133. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine!