You are here

Održana konferencija za javnost povodom godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH

Datum događaja: 
15/09/2016

Danas, 15. septembra 2016. godine, navršila se godina dana otkako je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ponovo otvorio vrata za javnost.

Tim povodom u Muzeju je održana konferencija za medije na kojoj su govorili v.d. direktora, gospodin Mirsad Sijarić i zamjenica direktora, gospođa Marica Filipović. Prisutnim medijima i gostima prezentirali su rezultate poslovanja Muzeja za period 15. 9. 2015.-15. 9. 2016. godine. U ovom vremenskom intervalu Zemaljski muzej BiH je realizirao sedam izložbi i preko 20 drugih aktivnosti kao što su predavanja, konferencije, promocije knjiga i Glasnika ZMBiH, otvaranje prvog Centra za konzervaciju i restauraciju u BiH, Muzej je proslavio 128. rođendan, izuzetno uspješno je obilježen Međunarodni dan muzeja, promovisana je nova web stranica, predstavljena nova serija suvenira, a rad i požrtvovanje radnika Zemaljskog muzeja BiH nagrađeni su najvećom evropskom nagradom za kulturu – nagradom Europa Nostra.

Muzej je u ovom periodu ostvario suradnje sa važnim institucijama kulture kao što su Smithsonian institut iz Washingtona, Institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima, pokrenuti su i realizirani projekti u suradnji sa ambasadama Italije, SAD-a i Švicarske, a ukupan broj ljudi koji su posjetili Zemaljski muzej BiH je oko 80 000.

Na konferenciji je istaknuto da su sve ove aktivnosti pokazatelji pozitivnog i uspješnog poslovanja i izuzetnog potencijala koji Zemaljski muzej BiH posjeduje, međutim, u konačnici, bez uređenih zakonskih okvira i finansijske podrške sa svih nivoa vlasti u BiH, Muzej na ovaj način ne može opstati. Za normalno funkcioniranje ovako velike i važne institucije kulture potrebna su sredstva koja ne mogu i ne smiju biti ograničena na novac koji se zaradi od prodaje ulaznica, publikacija i suvenira i donacija.

Direktor Sijarić je naglasio da uposlenici Zemaljskog muzeja BiH neće odustati od nastojanja da Muzej bude i ostane ono što je bio 120 godina i da se za period koji dolazi radi na realizaciji novih izložbi, najavljena  je izložba Odsjeka za prirodne nauke „Fosili Sarajeva i okoline“, a počete su aktivnosti na ponovnom postavljanju jedne od najvećih i najznačajnijih izložbi ZMBiH– „Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“.