You are here

Otvorena izložba "Između dvije imperije: Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919."

Datum događaja: 
09/10/2017

Izložba fotografija Františeka Topiča, u izboru Mirsada Sijarića i Zijaha Gafića, svečano je otvorena uz promociju fotomonografije „Između dvije imperije: Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.“

Na izložbi je prikazano stotinjak fotografija koje su zabilježene u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, a prenose kulturu življenja naroda naše zemlje s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Fotografije su prenesene sa negativa na staklenim pločama i dio su bogate zbirke Zemaljskog muzeja BiH. Rad na digitalizaciji odabranih fotografija trajao je oko godinu dana, a namjera Muzeja je digitalizirati većinu ove zbirke staklenih ploča, prvenstveno u cilju trajne zaštite, ali i dostupnosti fotografija naučnicima i istraživačima koji se bave historijom, geografijom, etnografijom, fotografijom, općenito kulturom i životom u Bosni i Hercegovini i šire.

Izložba će biti otvorena do decembra ove godine i možete je pogledati od ponedjeljka do petka u periodu od 10:00 do 19:00 te od 10:00-14:00 u dane vikenda.

Očekujemo vas!