You are here

Promocija knjige doc. dr. Aiše Softić u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
28/10/2016

U petak, 28. oktobra, s početkom u 14:30 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine održat će se promocija knjige „Obećani čas- Običaji bosanskohercegovačkih muslimana vezani za smrt“ autorice, naučne savjetnice doc. dr. Aiše Softić. Promotori knjige bit će prof. dr. Amila Buturović s Univerziteta York, Toronto i prof. dr. Mirza Hasan Ćeman s Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Moderator promocije je Izudin Bajrović.

Knjiga se bavi bavi običajnom praksom bosanskohercegovačkih muslimana, i to jednim od njenih segmenata koji pokazuju najviše arhaičnih elemenata- običajima vezanim za smrt. Radi se o prvoj studiji u našoj etnološkoj nauci koja se na ovaj način i u ovom obimu bavi pomenutom tematikom. Temelj knjige čini autoričin vlastiti terenski istraživački rad obavljen u prvim decenijama 21. stoljeća, s posebnim naglaskom na gradove BiH, što ovaj etnografski rad čini jedinstvenim. 

Aiša Softić, naučna savjetnica Zemaljskog muzeja BiH i docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dulje od trideset godina se bavi različitim segmentima tradicije Bošnjaka, iz čega je proistekao niz naučnih i stručnih radova iz oblasti usmene književnosti, etnologije i folkloristike. Punih 20 godina bila je uposlenica Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, a u periodu od 2003. do 2008. godine obavljala je dužnost direktorice naše najstarije naučne i kulturne instutucije.