You are here

Proslava Europa Nostra Grand Prix nagrade u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
21/10/2016

Europa Nostra, panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog nasljeđa sa sjedištem u Hagu, u saradnji s Europskom Komisijom iz Brisela i Delegacijom EU u Bosni i Hercegovini, Vas pozivaju na proslavu nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

Dnevni program u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Zmaja od Bosne 3, počinje u petak 21.10. u 11:00 sati i u tom periodu ulaz u Muzej slobodan je za sve građane.

Program:
11:00- Grupna fotografija svih građana i aktivista koji su učestvovali u kampanji “Ja sam Muzej” dežurajući u zatvorenom Zemaljskom muzeju BiH tokom ljeta 2015. godine, s uposlenicima Muzeja
i nagradom Europa Nostra.
11:05- Obraćanje: Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Generalni sekretar Europa Nostra i John Sell, Izvršni potpredsjednik Europa Nostra
11:15- Obraćanje: Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH
11:20– Obraćanje: Mirsad Sijarić, Direktor Zemaljskog muzeja BiH
11:25- Obraćanje: Aida Kalender, Programska direktorica UG Akcija

U sklopu proslave u Zemaljskom muzeju BiH, najavljujemo i specijalni mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla, koji je jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna. Maestro Savall je 2011. godine bio Ambasador Evropske godine interkulturnog dijaloga. Prijateljstvo Maestra Savalla i Evrope Nostre traje već dugi niz godina te je 2015. godine Maestru Savallu uručena u Lisabonu evropska nagrada za podizanje svijesti o kulturnom nasljeđu- Helena Vaz da Silva, zbog njegove predanosti promociji evropske multikulturalnosti kroz bogato muzičko nasljeđe. Maestro Savall će u Zemaljskom muzeju BiH nastupiti u kvartetu sa turskim i armenskim muzičarima – Yurdalom Tokcanom (oud), Hakanom Güngörom (kanun) i Haïgom Sarikouyoumdjianom (duduk, nej), a koncert će početi u 11:30.

Ova proslava će biti prilika da se oda počast, prije svega uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su tokom tri godine koliko je Muzej bio zatvoren za javnost svojom požrtvovanošću i svakodnevnim dežurstvima spasili Muzej i njegove zbirke. Također, ovo je prilika da se zahvali svim građanima i aktivistima koji su prošle godine učestvovali u akciji „Ja sam muzej“ solidarišući se s kolektivom Muzeja.

Građani koji dođu na proslavu bit će u prilici da vide izložbu fotografija Zijaha Gafića „Čuvari muzeja“. Ove fotografije su napravljene tokom perioda u kojem je Muzej bio zatvoren, a posjetioci će moći pročitati i dijelove priča uposlenika. Građani, uposlenici i aktivisti okupljeni u kampanji “Ja sam Muzej” centralni su fokus ove proslave i svi pojedinačno će biti u prilici da se fotografišu sa bronzanom figurom nagrade Europa Nostra,a fotografija će potom biti objavljena na Facebook stranici Zemaljskog muzeja BiH i stranici kampanje “Ja sam Muzej”.

Ukoliko želite da se nađete na grupnoj fotografiji s nagradom Europa Nostra koja će biti komunicirana u domaćim i svjetskim medijima, dođite na plato ispred Zemaljskog muzeja BiH u petak 21. 10. 2016. tačno u 11 sati.