You are here

RAZGOVORI POD SEKVOJOM- Pisci u Zemaljskom muzeju BiH: Ovčina, Zvizdić, Šehić

Datum događaja: 
10/09/2020

Od četvrtka, 10. septembra u 19 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održavat će se Razgovori pod sekvojom: Pisci u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Razgovori s bh. piscima održavat će se svakog četvrtka u 19 sati u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.

Prvi razgovor Mirsad Sijarić vodit će s Damirom Ovčinom (10.9.), zatim slijedi razgovor sa Mustafom Zvizdićem (17.9.), a nakon toga 24. septembra razgovor s Farukom Šehićem. Razgovarat će o životnom prostoru, o kulturi, o umjetnosti, biciklizmu, o fudbalu, vrtoglavici, morama i pouzdanim izvorima, o praškom vosku pod pritiskom, o tome kako je Konan postao hodža. Cijena ulaznice je 3 KM, a broj mjesta je ograničen.

Program Razgovori pod sekvojom: pisci u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine organizuju Zemaljski muzej BiH i Obala Art Centar.

 

10.09.2020.

DAMIR OVČINA

Damir Ovčina rođen sedamdeset treće u Sarajevu. Učio književnosti. Devedeset sedme objavio pjesama i priča pa dvije hiljade šesneste roman Kad sam bio hodža. Radio kao učitelj.

Domaćin: Mirsad Sijarić

 

17.09.2020.

MUSTAFA ZVIZDIĆ

Mustafa Zvizdić rođen je 24. oktobra 1970. godine u Sarajevu gdje je završio Filozofski fakultet, na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Radio kao tehnički sekretar Društva pisaca Bosne i Hercegovine, srednjoškolski profesor i lektor u novinama. Dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu u 2016. godini. Zastupljen u brojnim antologijama bosanskohercegovačkog pjesništva u zemlji i inostranstvu. Poezija mu je prevođena na češki, engleski, francuski, makedonski, njemački, poljski i slovenski jezik.

Živi u Sarajevu.

Domaćin: Mirsad Sijarić

 

24.09.2020.

FARUK ŠEHIĆ

Rođen 1970. u Bihaću, u SFRJ. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Bio je pripadnik Armije BiH, jedanput teško ranjen.

Objavio je sljedeće knjige: Pjesme u nastajanju (2000), Hit depo (2003), Pod pritiskom (2004), Transsarajevo (2006), Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina / Dodatne scene (2007, 2018), Knjiga o Uni (2011), Moje rijeke (2014) i Priče sa satnim mehanizmom (2018). Književni kritičari ga često nazivaju glasom 'pregažene generacije' pisaca rođenih sedamdesetih u Jugoslaviji, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman Knjiga o Uni je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama Moje rijeke je dobio nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Dobitnik je i nagrade Premio Internazionale Camaiore 2019. za knjigu izabranih pjesama Ritorno alla natura / Povratak prirodi.

Knjige su mu prevođene na turski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, italijanski, španski, holandski, arapski, rumunski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnista u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Domaćin: Mirsad Sijarić

 

 

  • Pisci u Zemaljskom muzeju BiH: Ovčina, Zvizdić, Šehić