You are here

Sarajevski kiseljak obilježava 130 godina postojanja izložbom u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
23/09/2021

Otvorena izložba „130 godina u kapi vode"

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine je otvorena izložba „130 godina u kapi vode“ kojom kompanija Sarajevski kiseljak obilježava 130 godina postojanja i početka komercijalnog punjenja ove gazirane prirodne mineralne vode u boce.

Izložbu čini više od stotinu predmeta iz muzejske zbirke porijeklom iz Kiseljaka i njegove okolice, koji  predstavljaju dio tradicije i podneblja u kojem je ova kompanija nastala i razvijala se kroz povijest:  nakit, odjeća, obuća, posuđe, dijelovi namještaja, alatke i još mnogo toga što vrijedi čuvati i vidjeti. 

Posebna okolnost koja u etnografskom smislu izdvaja Kiseljak i kiseljačka sela od drugih manjih sredina jeste blizina Sarajeva i veliki broj bogatih sarajevskih porodica koje su u prošlosti provodile ljeta u Kiseljaku i u potpunosti organizovali svoj svakodnevni, ali i društveni život na ovom području.  Ovo je razlog što na predmetima koji su se koristili u Kiseljaku i okolini od početka XIX stoljeća pa do kraja Drugog svjetskog rata primjećujemo elemente koji su karakteristični samo za gradske sredine.

Među izloženim predmetima posebno se ističe kolekcija višnjičke keramike. Smatra se da se njena proizvodnja razvila radi blizine izvora mineralne vode koja se, prema kazivanjima, najbolje mogla transportovati i očuvati u ovim posudama. Izrazita dekorativnost ovih predmeta, neuobičajena za seosku keramiku, ogleda se u mnoštvu iscrtanih ukrasa, ali i u prefinjenoj formi koja je izdvaja iz mnoštva predmeta seoske keramike s prostora Bosne i Hercegovine.

Izložba „130 godina u kapi vode“ je dio kontinuiranih nastojanja kompanije Sarajevski kiseljak za podršku kulturnim ustanovama i afirmaciji kulture uopće. Pomenuti jubilej ova kompanija odlučila je obilježiti saradnjom sa Zemaljskim muzejom BiH, koji sa 133 godine starosti spada među rijetke „živuće vršnjake“ Sarajevskog kiseljaka, a osim godina, spaja ih i činjenica da u sebi sadrže ono najbolje iz ove zemlje: prirodno i povijesno blago, koje govori o stoljetnim uspjesima, dostignućima i tradiciji. 

Posjetitelji Zemaljskog muzeja BiH izložbu će moći pogledati od 23. 9. do 22.10.2021. godine.