You are here

Stručnjaci iz pariškog Louvrea u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
28/06/2017

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će ugostiti tim stručnjaka iz pariškog muzeja Louvre u periodu 28.-30. juna 2017. godine.  Ova posjeta je prvi korak u razvijanju trajne saradnje između ove dvije institucije.

Prilikom trodnevne posjete, planiran je obilazak zbirki i stalnih postava Zemaljskog muzeja BiH, kao i obilazak, procjena stanja i upoznavanje sa radom u muzejskim depoima i dokumentaciji na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju, prirodne nauke, konzervaciju i biblioteke Zemaljskog muzeja BiH.

Po završetku posjete, 30. juna 2017. godine, u 10:45, u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, bit će održana konferencija za medije u organizaciji muzeja Louvre, ambasade Republike Francuske i Zemaljskog muzeja BiH.

Muzej Louvre jedan je od najznačajnijih svjetskih muzeja sa više od 380 000 predmeta u izložbama i drugi je po redu najposjećeniji muzej u svijetu. U Louvreu su, na osam odjeljenja muzeja, izložene skulpture, umjetnička djela i slike, crteži i arheološki materijal. Muzej zapošljava 2000 ljudi, a njihove plate, održavanje izložbenih i prostora za pohranu materijala i rad, sigurnost zbirki i zgrada finansira  vlada Republike Francuske.