You are here

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba turskog streličarstva

Datum događaja: 
23/09/2017

Izložba turskog streličarstva Kemankeş svečano je otvorena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u subotu, 23. septembra 2017. godine. Ovo je prva postavka ove izložbe van granica Republike Turske.

Svečanom otvaranju su prisustvovali zvaničnici naše zemlje i Republike Turske, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik turskog premijera Hakan Çavuşoğlu, a na samom otvorenju prisutnima su se obratili direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić, te kustos izložbe turskog streličarstva Mehmet Lütfi Şen.

Streličarstvo ima posebno mjesto u turskoj historiji, bilo da je praktikovano kao ratna disciplina ili kao duhovna vježba i usavršavanje, a svoj vrhunac doživjelo je za vrijeme širenja Osmanskog carstva.

U ovoj izložbi prikazani su originalni predmeti iz seldžučkog i osmanskog perioda – lukovi vrhunske izrade, različiti tipovi strijela, alatke za izradu lukova, strijela i tobolaca, štitnici za zglobove i druga prateća oprema, kao i videoprezentacija streličarstva.

U sklopu otvaranja izložbe u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH postavljene su mete, te su se i sami gosti mogli okušati u streličarstvu.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2017. u Zemaljskom muzeju BiH, na Odjeljenju za etnologiju.