You are here

YAKISHIME – Metamorfoza zemlje

Datum događaja: 
10/05/2019

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine srdačno vas poziva na otvorenje nove izložbe, YAKISHIME – Metamorfoza zemlje, koje će biti održano u petak, 10. maja 2019. u 14 sati.

Ova izložba predstavlja yakishime keramiku koja se u Japanu razvila u različitim smjerovima kao dio japanske tradicionalne kulture. Izložba istražuje historiju yakishimea, od nastanka tehnike do danas, upotrebu tehnike u proizvodnji  čajnog posuđa kao i posuđa za posluživanje hrane, te njeno suvremeno korištenje za izradu umjetničkih djela. Najraniji poznati proizvodi yakishime potječu iz 4. ili 5. stoljeća. Međutim, od 12. do 17. stoljeća ta je tehnika čvrsto uspostavljena i korištena u značajnom dijelu proizvodnje u velikim keramičarskim centrima u Japanu, uključujući Bizen, Shigaraki i Tokoname.

Na izložbi YAKISHIME - Metamorfoza zemlje predstavljana su dva tipa utilitarnih yakishime predmeta: posuđe koje se koristi u ceremoniji čaja, koje je imalo veliki uticaj na razvoj japanske tradicionalne kulture, te posuđe koje je postalo bitan dio svakodnevnog života u Japanu. Predstavlja se i širok spektar neutilitarnih predmeta koje su kreirali suvremeni umjetnici koji rade u tehnici yakishime.

Nadamo se da će posjetitelji, posmatrajući bogati opus yakishime predmeta predstavljenih na ovoj izložbi, postati svjesni dubine i raznolikosti japanske kulture i steći uvid u njenu kreativnost.

Izložbu YAKISHIME - Metamorfoze zemlje organizira Japan Foundation, osnovana 1972. s ciljem produbljivanja međunarodnog razumijevanja kroz kulturnu razmjenu.