You are here

Izložba: BEFORE IT'S GONE

Datum izložbe: 
01/02/2023 do 01/04/2023

Prije nego što nestane  

 

Degradacija oaza u Maroku je odgovorna za raseljavanje mnogih ljudi, uključujući i mlađe generacije, koji su primorani da odu zbog krize s vodom, nedostatka mogućnosti za zaposlenje i opće izolacije. Svojim vizuelnim narativom pejzaža, portreta i objekata M’hammed nas sve poziva da uđemo u svijet onih koji već dugo trpe posljedice destruktivnih ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena. 

“Before It’s Gone je aktuelni, dugoročni, multidisciplinarni umjetnički projekt koji naglašava složena i višedimenzionalna pitanja koja okružuju degradaciju oaza u Maroku i njihov utjecaj na njihove stanovnike. U proteklih nekoliko godina posjetio sam mnoge oaze, gdje sam uspostavio snažne veze sa tamošnjim ljudima. Bio sam u stanju razumjeti tu bogatu sredinu, ali i njenu eklatantnu stvarnost. Shvatio sam da dezertifikacija, periodične suše i požari, promjene u poljoprivrednim praksama, prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa, ruralni egzodus i oštar pad nivoa vode predstavljaju neposrednu prijetnju za postojanje tih vitalno važnih oaza.

Smještene u sušnim i polusušnim regijama i koje se smatraju ekološkim bedemom protiv dezertifikacije i važnim utočištem za biološku raznolikost, oaze čine originalni ekosistem, zasnovan na pravilnoj ravnoteži tri elementa: obilja vode, kvaliteta tla i prisutnosti palmi hurme. Hurme sa svojim lišćem u obliku suncobrana stvaraju pravu vlažnu mikroklimu, zasjenjenu od vjetra i povoljnu za razvoj biljaka. Posljednjih dvadeset godina ta ravnoteža više ne postoji i ova ostrva zelenila usred pustinje trpe posljedice destruktivnih ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena.  Odlučio sam raditi na ovom projektu kako bih istaknuo ove višestruke razloge za brigu o kojima mediji rijetko izvještavaju i koji su uglavnom nepoznati široj javnosti, te kako bih zaštitio nematerijalno naslijeđe drevne nomadske kulture u Maroku, kao i očuvanje ekosistema oaze.” 

                                    M’hammed Kilito

M'hammed Kilito (r. 1981, Lvov) je dokumentarni fotograf i istraživač časopisa National Geographic sa sjedištem u Kazablanki, Maroko. U praksi se fokusira na odnos između grupa ili pojedinaca i njihovog okruženja. Njegovi radovi obuhvataju narative koji olakšavaju razumijevanje ovog odnosa, pri čemu pokriva pitanja vezana za kulturni identitet, sociologiju rada i klimatske promjene. Trenutno, Kilito završava prestižni dvogodišnji VII Mentorski program. Njegov najnoviji projekt Prije nego što nestane ušao je u uži izbor za nagradu Leica Oskar Barnack 2022, dobitnik je Nagrade za savremenog umjetnika Fondacije François Schneider, prve nagrade Encontros da Imagem, pobjednik je Otvorenog poziva Getxophoto, Visura Granta za slobodne vizuelne novinare i velike nagrade Kranj Photo Festa. World Press Photo Foundation imenovala je Kilito za regionalnog koordinatora takmičenja World Press Photo Contest 2022. za Sjevernu Afriku.

Izložba je nastala u saradnji sa Kranj Foto Festivalom i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine.