You are here

Zaštita naslijeđa za izgradnju mira

Datum izložbe: 
01/02/2023 do 01/04/2023

Međunarodna alijansa za zaštitu naslijeđa u područjima sukoba (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas - ALIPH) je glavni globalni fond posvećen isključivo zaštiti naslijeđa u zonama sukoba i postkonfliktnom kontekstu. Organizacija je nastala kao odgovor na veliko uništavanje kulturnog naslijeđa koje je počelo eskalirati posljednjih godina kao posljedica terorizma i rata na Bliskom istoku i u regiji Sahel.

ALIPH odabire, finansira i usmjerava projekte zaštite ili rehabilitacije spomenika, lokaliteta, muzeja, zbirki umjetnina ili rukopisa, bogomolja i nematerijalne baštine. Njih predvode i provode partneri Fondacije, uključujući nevladine organizacije i institucije kulture. Stil rada ALIPH-a može se sažeti u tri riječi: akcija, agilnost i teren. Kao rezultat toga, ALIPH je već odobrio podršku za 180 projekata u preko 30 zemalja na 4 kontinenta. Organizacija funkcionira u stilu startup-a, što je čini agilnom i spremnom za brzu reakciju tokom kriza, kao što se nedavno pokazalo u Ukrajini. Prioritet ALIPH-a je podrška konkretnim projektima i bliska saradnja sa lokalnim vlastima, zajednicama i akterima.

ALIPH je javno-privatno partnerstvo i od svog osnivanja ima sedam država članica – Kina, Francuska, Kuvajt, Luksemburg, Maroko, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – i tri privatna donatora – dr. Thomas S. Kaplan, Fondacija Gandur pour l'art i Fondacija Andrew W. Mellon, dok je Švicarska zemlja domaćin. Od tada su se druge fondacije i zemlje obavezale podržati ALIPH, uključujući Monako, Oman i Rumuniju. Nedavno su Evropska unija i Getty Trust podržali rad ALIPH-a u Ukrajini.

Ova izložba fotografija, koja pruža i iskustvo proširene stvarnosti, govori o tome kako je naslijeđe bilo, i nastavlja biti, kolateralna žrtva sukoba, a sve više meta ili oružje rata. Svjedoči i o tome kako zaštita naslijeđa u zemljama u sukobu ili u postkriznim situacijama može doprinijeti stvaranju nade, pokretanju interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, jačanju održivog ekonomskog i društvenog razvoja i izgradnji mira. I na kraju, svjedočeći ljepoti neke svjetske baštine podsjećamo se na zajedničku pripadnost čovječanstvu.