You are here

103 godine od otvaranja kompleksa Zemaljskog muzeja BiH

Danas, 4. oktobra 2016. godine, navršavaju se 103 godine od otvaranja postojećeg muzejskog kompleksa – četiri paviljona i Botaničke bašte. Izgradnja nove zgrade Zemaljskog muzeja BiH počela je 1908. godine, nakon što se prostor u kome je do tada Muzej bio smješten, u zgradi Penzionog fonda u centru grada, pokazao kao nedovoljan. Otkupom, poklonima i nalazima prikupljena je brojem veoma bogata zbirka koju je bilo potrebno smjestiti u odgovarajući prostor, pogodan za čuvanje i prezentaciju muzejskog materijala.

Novi kompleks Zemaljskog muzeja BiH svečano je za javnost otvoren 4. oktobra 1913. godine i bio je prvi namjenski izgrađen muzejski kompleks na ovim prostorima. Sastoji se od paviljona za arheologiju, etnologiju, prirodne nauke i zgrade biblioteke, a u središtu je Botanička bašta u koju su sistemski donošene biljne vrste koje će kroz vrijeme postati velika živa zbirka Zemaljskog muzeja BiH.

Nakon 124 godine kontinuiranog rada Zemaljski muzej BiH je prvi put zatvoren za javnost, zbog nedostatka finansiranja rada Muzeja od strane države, također 4. oktobra 2012. godine. Otvoren je ponovo 15. septembra 2015. godine.