You are here

Dodjela nagrade Europa Nostra 2016

U utorak 24. maja 2016. godine u 19 sati u historijskom teatru Zarzuela u Madridu održat će se svečanost dodjele Evropske nagrade za kulturno nasljeđe / nagrade Europa Nostra 2016, a jedan od 28 ovogodišnjih laureata su Zemaljski muzej BiH i Udruženje „Akcija“ sa svojim uposlenicima i aktivistima kampanje „Ja sam Muzej“.

Uposlenici i aktivisti Zemaljskog muzeja BiH nagrađeni su u kategoriji Predanost radu, a na samoj svečanosti u Madridu natjecat će se sa drugim nagrađenima za jednog od sedam dobitnika Grand Prix-a, kao i proglašenje pobjednika u kategoriji Glas javnosti (Public Choice Award). 

Grand Prix laureati pojedinačno ostvaruju pravo na 10.000 eura novčane nagrade. 

Dodjela Europa Nostra nagrade za kulturno nasljeđe predstavlja jedan od najveličanstvenijih događaja u oblasti kulturnog nasljeđa na nivou Evrope. Svečanost dodjele nagrade vodit će Maestro Plácido Domingo, slavni operski pjevač i predsjednik Europa Nostre, i Tibor Navracsics, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Manifestaciji će prisustvovati i ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović. 

(pogledajte zvanični video za nagradu Uposlenicima i aktivistima Zemaljskog muzeja BiH: http://bit.ly/1W2Rnnz)

Očekuje se prisustvo oko 1000 zvanica, uključujući stručnjake za kulturno nasljeđe, volontere kao i visokih zvaničnika i predstavnika EU institucija, država članica EU i zemlje domaćina. Dr. Sijarić i Kalender bit će među izabranim laureatima koje će primiti španska kraljica Letizia.

Pobjednicima će nagrade uručiti predsjednici žirija za četiri kategorije: Fani Mallouchou-Tufano (kategorija Konzervacija), Isik Aydemir (kategorija Istraživanje), Alexander Sayn-Wittgenstein (kategorija Predanost radu) i Goranka Horjan (kategorija Obrazovanje, trening, podizanje svijesti).

Dobitnici nagrada će također imati priliku da predstave svoje projekte u oblasti nasljeđa tokom Sajma izvrsnosti (Excelence Fair), 24. maja ujutro, u sjedištu Udruženja arhitekata Madrida, a moći će i prisustvovati različitim networking događajima koji će se održati tokom Evropskog kongresa nasljeđa u Madridu (22.–27. maja) u organizaciji Europa Nostra i u okviru network projekta “Mainstreaming Heritage”, koji podržava Kreativna Evropa.             

Po povratku iz Madrida, 26. maja u 11 sati u Zemaljskom muzeju BiH, dr. Mirsad Sijarić i Aida Kalender će održati press konferenciju povodom dodjele nagrade Europa Nostra.