You are here

The first kings of Europe

The first kings of Europe putujuća je izložba Field Museum of Natural History u Chicagu koja će javnosti biti predstavljena sredinom septembra ove godine. Dio ovog izuzetno značajnog i velikog projekta je i Zemaljski muzej BiH. Izložba sadrži predmete iz 20 muzeja i arheoloških instituta sa Balkanskog poluosrtva, među kojima su neki od najvrijednijih eksponata prethistorijske zbirke Zemaljskog muzeja BiH. Izložbom Prvi kraljevi Evrope odgovara se na pitanje kako je mali broj pojedinaca uspostavio ogromnu moć i uticaj na druge?!

Započevši svoje putovanje prije 8.000 godina tokom neolita i završavajući prije 2.500 godina u svijetu kraljeva iz željeznog doba, posjetioci će naići na arheološke nalaze koji nikada nisu bili prikazani u Sjevernoj Americi. Oružje, nakit i alati pričaju priču o tome kako su pojedinci stekli moć i utjecaj gomilanjem bogatstva i kontrolom trgovine, tehnologije, rituala i ratovanja.

Ponosni smo što ćemo tamošnjoj javnosti i cijelom svijetu predstaviti neke od najreprezentativnijih grobnih priloga iz tumula sa Ilijaka na Glasincu, jednu grobnu cjelinu iz Donje Doline kod Bosanske Gradiške te kamenu urnu iz Ribića kod Bihaća