You are here

Gostujuća izložba iz Skoplja "Antički teatar Skupi" u Zemaljskom muzeju BiH

Izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti otvaranje gostujuće izložbe Antički teatar Skupi – uspješna arheološka priča. Izložba nam dolazi iz Skoplja i nastala je u suradnji Filozofskog fakulteta – Skoplje i Muzeja grada Skoplja. Čini je 15 postera na kojima je predstavljen tijek arheoloških istraživanja najvećeg antičkog teatra u Republici Makedoniji.

U razdoblju između 2013. - 2015. godine izvršena su arheološka istraživanja antičkog teatra u Skupiju, nedaleko od Skoplja, u okviru projekta Antički teatar – Skupi, istraživanje, zaštita, obnova, rekonstrukcija i prezentacija – 2013.-2017. Nositelji projekta su Filozofski fakultet – Skoplje i Muzej grada Skoplja, a projekt je realiziran pod vodstvom dr. Antonia Jakimovskog i Lenče Jovanove. Istražena je površina od 10000 m², u čemu je učestvovalo 100–250 fizičkih radnika i preko 60 studenata, a pritom je otkriveno više od 10000 predmeta od keramike, bronce, željeza i kosti. Teatar je vjerojatno bio izgrađen između 85. i 125. godine i djelovao je do kraja 4. ili početka 5. stoljeća. Osim antičkih nalaza, na istraženom prostoru potvrđen je i kontinuitet života od željeznog doba do 11. stoljeća.

Nakon otvorenja bit će održano predavanje autora izložbe i jednog od voditelja istraživanja, prof. dr. Antonia Jakimovskog. Izložbu će otvoriti gospođa Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH i gospodin Aleksandar Krstevski, otpravnik poslova pri ambasadi Republike Makedonije u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena 12. aprila 2018. godine u 15 sati, u maloj izložbenoj sali na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a svi zainteresirani moći će je pogledati do 13. maja 2018. godine.