You are here

Izložba “Čuda Indonezije: izložba baštine i umjetnosti” u Zemaljskom muzeju BiH

Ambasada Republike Indonezije u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH i Međunarodnim festivalom Sarajevska zima 2018, donosi izložbu “Čuda Indonezije: izložba baštine i umjetnosti”.

Izložba predstavlja prozor u bogatstvo indonežanske kulture, umjetnosti i baštine. Ona prikazuje djela indonežanskih umjetnika koji su posvetili svoje umove, energiju i vrijeme da očuvaju historijsku i kulturnu baštinu.

Izložba će biti otvorena u utorak 6. marta 2018. godine u Zemaljskom muzeju BiH, na Odjeljenju za etnologiju, a bit će postavljna do 18. marta 2018. godine.

Indonezija je država sa 17.508 otoka, najveća arhipelaška država na svijetu. Leži na liniji ekvatora, između dva kontinenta, Azije i Australije i između dva okeana, Pacifičkog i Indijskog.

Indonezija je veoma raznolika država. Ima oko 300 etničkih identiteta, više od 300 govornih jezika, pod utjecajem je 6 glavnih religija - hinduizam, budizam, islam, kršćanstvo, i konfučizam - i tradicionalnih vjerovanja animizma i dinamizma. To se veličanstveno odražava na sve forme umjetničkih dijela: slikarstvo, kiparstvo, ples, muzika, tekstil i odjeća, kuhinja, performans, arhitektura, itd.