You are here

Izložba i promocija fotomonografije „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“

Zadovoljstvo nam je najaviti otvaranje izložbe i promociju fotomonografije „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“, koja će se održati 6. 10. 2017. godine u 19:00 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini. Unutar te ogromne baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 6.000 negativa na staklenim pločama koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća. Takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije. Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf. 

Monografija Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetan i  i cjelovit uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Kupovinom monografije Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

http://www.zemaljskimuzej.ba/bs/monografija-izme%C4%91u-dvije-imperije

Cijena monografije u pretprodaji: 60 KM
Cijena u redovnoj prodaji (nakon 6. oktobra 2017. g.): 110 KM