You are here

Izložba "Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele"

Zadovoljstvo nam je najaviti otvaranje izložbe Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele koju nam donosi Muzej Tešanj. Izložba će biti otvorena u utorak 26. juna 2018. godine u 15:00 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele rezultat je zajedničkog projekta iz kulturne povijesti srednjovjekovne Bosne triju institucija, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Muzeja Tešanj i Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici. U izložbu su uvršteni najreprezentativniji dokumenti i pečati čiji se originali nalaze u Dubrovačkom državnom arhivu. U hronološkom smislu obuhvataju najširi mogući raspon, od povelje Kulina bana iz 1189. godine, koja predstavlja prvi pisani trag o vezama između Bosne i Dubrovnika, pa sve do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1461. godine.  

Promotor izložbe je doc. dr. Emir Filipović autor teksta kataloga, prisutnim će se također obratiti prof. Jasmin Mandžukić autor izložbe i dr. sc. Mirsad Sijarić direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Ovo je prvo predstavljanje javnosti pečata bosanskih vladara i velikaša. Projekat je realiziran uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 15. jula 2018. godine.