You are here

Izložba "Sjećanja u kamenu"

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe “Sjećanja u kamenu”. Izložba će biti otvorena u srijedu 1. avgusta 2018. godine u 19:30 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba “Sjećanja u kamenu” je multimedijski i multidisciplinarni projekat koji okuplja međunarodni tim istraživača i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla. Glavni tematski focus izložbe predstavljaju groblja iz Osmanskog perioda i pogrebna kultura koji se odražavaju u arhitekturi, ikonografiji i epigrafici. Iako se smatraju prostorima smrti, kamena groblja su i mjesta na kojima se ispisuju novi narativi života i međuljudskih odnosa u pluralističkoj BiH.

Amila Buturović (York University, Toronto, Canada) je historičar kulture i religije čiji istraživački rad obrađuje pogrebnu kulturu iz ranog Osmanskog perioda, te analizira promjene u eshatološkom senzibilitetu i pogrebnim običajima nastalim prilikom otomanizacije i islamizacije na ovim prostorima.

Azra Akšamija )MIT Cambridge, USA( je historičar arhitekture i konceptualni umjetnik. Njen prilog se sastoji od interaktivnog ćilima tkanog nakon rata od strane žena izbjeglica, koji svjedoči o stradanjima i gubitcima kroz motive rata ali i nastavlja tradiciju tipičnih bosanskih motiva.

Velibor Božović (Concordia University, Montreal, Canada) je vizuelni umjetnik čiji su radovi u ovom projektu istovremeno dokumentarni i interpretativni putopis kroz bosanskohercegovačka groblja u njihovom naturalizovanom stanju. U svojim radovima, Velibor ispituje uticaj fotografije na sjećanje u prostoru gdje se isprepliću historijski, fiktivni i lični narativi.

Adis Elias Fejzić (Brisbane, Australia) je međunarodno priznati vajar koji omogućuje stećku da nađe novo mjesto u savremenoj bosanskoj i svjetskoj kulturi. Svojim reljefima i skulpturom on obogaćuje tematiku sjećanja na kamen iz perspektive savremene umjetnosti.