You are here

Izložba "Topot keltskih konja" u Zemaljskom muzeju BiH

Zadovoljstvo nam je najaviti otvaranje gostujuće izložbe, „Topot keltskih konja“ u Zemaljskom muzeju BiH, u petak 15. decembra 2017. godine u 19 sati. 

Riječ je o izložbi slovenačkog Tolminskog muzeja koja je nastala kao rezultat arheoloških istraživanja lokaliteta Bizjakova hiša u Kobaridu u ljeto 2010. godine. Sam lokalitet je otkriven slučajno prilikom građevinskih radova, kada su se pojavili prvi nalazi kostiju i metalnih predmeta, nakon čega je uslijedilo zaštitno istraživanje, koje je u konačnici predstavilo lokalitet vrlo specifičnog karaktera. Naime, otkriveni ukopi većeg broja konja, pojedinačne kosti drugih životinja, te raznovrsni metalni predmeti, prije svega, dijelovi konjske opreme, oružje i dijelovi nošnje, ukazuju na potencijalno ritualno mjesto, odnosno, keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje. Pronađeni arheološki materijal se datira na početak mlađeg željeznog doba, odnosno, razdoblje oko 300. godine pr.n.e., kada dolazi do prvog kontakta između pridošlica Kelta i starosjedilaca na prostoru današnje Slovenije. 

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da se u neposrednoj blizini Sarajeva nalazi lokalitet sličnog karaktera – Kamenjača u Brezi, tako da će gostujuća izložba biti upotpunjena odabranim materijalom iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH koji pokazuje srodnosti sa materijalom iz Kobarida.

Autori izložbe su Miha Mlinar (Tolminski muzej) i Teja Gerbec (Goriški muzej). Nakon gostovanja izložbe u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji u razdoblju između 2012. i 2015. godine, ovo je prvi put da jedna arheološka izložba iz Slovenije gostuje u Bosni i Hercegovini.
 

  • Rekonstrukcija konjanika iz Kobarida