You are here

Izložba U ogledalu gostuje u Galeriji općine Novi Grad

Zemaljski muzej Bosne I Hercegovine u saradnj sa Općinom Novi Grad organizira izložbu

U ogledalu

Ogledala iz zbirki Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH

 

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz više kolekcija Odjeljenja za etnologiju I to kolekcije gradskog pokućstva, kolekcije ličnih predmeta, kolekcije narodnih nošnji te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

Prva ogledala od stakla najvjerovatnije su izrađivali Rimljani. Na naše prostore ogledala su došla upravo  njihovim posredstvom i za razliku od prethodnih epoha gdje je ogledalo imalo sakralnu funkciju, Rimljani su ga  koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio ženskog pribora za uljepšavanje. Ogledala, posebno ona velika, zidna su se u kasnijim periodima uvozila preko dubrovačkih trgovaca jer je većina bila izrađena u Italiji i to u Veneciji (Venezia) ili Đenovi (Genova), dok su se mala, ručna ogledala često uvozila iz Carigrada i okviri su im bili  bogato ukrašeni zlatovezom ili sedefom. Od kraja devetnaestog stoljeća uvoze se ogledala za koja se ramovi izrađuju i u našim zanatskim radionicama.

 Ogledala su se koristila neprestano do današnjeg vremena, a radi specifičnih svojstava koja imaju, ogledala su našla svoje mjesto u običajima, narodnim vjerovanjima, praznovjerima i naravno u svakodnevnom životu ljudi.

Sve do sredine dvadesetog stoljeća ogledalo je predstavljalo luksuzni predmet koji nije bio dostupan svima. Radi skupocjenosti samog stakla i okviri ogledala su izrađivani od skupocjenih materijala kao što su srebro i sedef i to posebnim, zahtjevnim, zanatskim tehnikama poput filigrana, inkrustracije, zlatoveza i duboreza u drvetu.

Autorica izložbe: Mr. sci. Lebiba Džeko

Galerija Općine Novi Grad

Otvaranje izložbe: utorak, 22. 09. 2020. godine u 14 sati

Trajanje izložbe: 22. 09. 2020  do 02. 10. 2020. godine