You are here

Kamen mira iz Hirošime svečano predstavljen u Zemaljskom muzeju BiH

Svečana ceremonija otkrivanja Kamena mira, poklon grada Hirošime gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini, održana je danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Sarajevo je time postalo 111 grad u svijetu koji je primio Kamen mira i tako postao dio mreže gradova ujedinjenih u promicanju važnosti mira u svijetu.

Kamen mira otkrili su predsjednik Asocijacije Kamen mira iz Hirošime, Michio Umemoto i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u prisustvu ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawe.

Gosp. Michio Umemoto, predsjednik Asocijacije, u svom obraćanju prisutnima je ispripovjedao put Kamena mira iz Hirošime od pločnika do neuništivog simbola mira u svijetu. Naime, Kamen mira dio je autentične popločane ulice u Hirošimi iz vremena kada je na taj grad bačena atomska bomba. Ploča je jedan od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije. U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime", a bilo je potrebno 10.000 ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

Gradonačelnik Skaka je istakao kako je za grad Sarajevo velika čast što je sada dio mreže kojom Kamen mira kao simbol povezuje ljude i narode iz svih krajeva svijeta, naglasio je važnost okretanja i ulaganja u budućnost te je iskazao zahvalnost Japanu i gradu Hirošimi za još jedan korak koji je učinjen na tom putu.

Ambasador Japana, gosp. Kazuya Ogawa potsjetio je prisutne na Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Sarajeva i Hirošime u oblasti kulture, razmjene studenata, zaštite okoliša, te promocije mira, iskazujući spremnost Ambasade Japana da nastavi podržavati pozitivne procese u BiH.

Ceremonija je završena uručivanjem pobjedničkih likovnih radova sarajevskih osnovaca na temu mira u svijetu predsjedniku Asocijacije Kamena mira i ambasadoru Japana, te nastupom dječijeg hora Palčići. Posjetitelji su obišli i izložbu Asocijacije Kamen mira, postavljenu u izložbenoj sali Odjeljenja prirodnih nauka Zemaljskog muzeja BiH.