You are here

Konzervacija arheološkog drveta u Zemaljskom muzeju BiH

Konzervatori Zemaljskog muzeja BiH, Azra Bečević Šarenkapa, Esad Vesković, Damir Lazzari, Lejla Bajramović i Emir Kapetanović, u saradnji sa stručnjacima Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rima, Irene Cristofari i Antonelle di Giovanni, rade na jednom od najznačajnijih prahistorijskih nalaza – drvenom čamcu iz Donje Doline. Konzervatori uklanjaju stari premaz te vrše konsolidaciju i konzervaciju hrastovog čamca pronađenog 1904. godine prilikom arheoloških iskopavanja  sojeničkih naselja na rijeci Savi.

Radovi na čamcu vrše se u sklopu uspostave radionice za konzervaciju arheološkog i etnološkog drveta u Zemaljskom muzeju BiH i pratećih edukacija za muzejske konzervatore. Saradnja Muzeja i Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rima do sada je rezultirala osnivanjem prvog Centra za konzervaciju i restauraciju u BiH sa radionicom za metal, 2016. godine, a ove godine planirana je uspostava radionice za drvo.

U posjeti Zemaljskom muzeju bio je i ambasador Republike Italije, Nicola Minasi, čija vlada podržava saradnju Muzeja i ISCR kroz profesionalne obuke i opremanje konzervatorskih radionica.