You are here

Konzervacija mozaika u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju BiH u toku je druga od četiri sedmice predavanja, prakse i opremanja laboratorija za konzervaciju kamena, odnosno mozaika.

Nakon uspješno završenog ciklusa konzervacije arheološkog i etnološkog drveta, konzervatori Zemaljskog muzeja BiH započeli su rad na konzervaciji mozaika.

Stručnjaci iz vodećeg svjetskog instituta za konzervaciju, Opificio delle pietre dure iz Firence, tu su da pruže stručnu pomoć i podijele svoja znanja i iskustva.

Prva sedmica obuke i uspostavljanja laboratorija za konzervaciju mozaika bila je posvećena predavanjima kojima su, pored konzervatora Muzeja, prisustvovali studenti arheologije i studenti konzervacije i restauracije Univerziteta u Sarajevu.

Druga sedmica posvećena je praktičnom radu – radi se na zaštiti i očuvanju fragmenta mozaika nađenog na lokalitetu Panik kod Bileće. U toku je čišćenje, restauracija i oblikovanje jednog od 13 fragmenata koji čine ovaj mozaik.

Sa konzervatorima Muzeja, Esadom Veskovićem, Lejlom Bajramović, Feđom Ćehajićem i Emirom Kapetanovićem, radi stručnjakinja za konzervaciju mozaika iz italijanskog instituta za konzervaciju Opificio delle pietre dure iz Firence, Kiara Martinelli.