You are here

Međunarodni dan i evropska noć muzeja 2018. obilježeni u Zemaljskom muzeju BiH

Međunarodni dan i evropska noć muzeja obilježeni su cjelodnevnim programom u Zemaljskom muzeju BiH, u subotu 19. maja 2018. godine.

Bogat sadržaj - edukativne radionice za djecu i odrasle, prezentacije, predavanja te otvorene stalne i povremene izložbene postavke, privukle su veliki broj građana u Muzej. 

Program je započeo javnom prezentacijom rezultata projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke za potrebe inventarizacije biodiverziteta BiH“.

Rezultate su prezentirali dr.sc. Dražen Kotrošan, načelnik Odjeljenja, mr.sc. Anis Hasanbegović botaničar i mikolog i Dejan Kulijer, entomolog. Projekat je dijelom realiziran zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a realizirali su ga stručnjaci Odjeljenja za prirodne nauke i Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja BiH. 

Glavni cilj projekta je unapređenje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke u svrhu naučnog istraživanja, monitoringa i inventarizacije biološke raznovrsnosti Federacije BiH. U sklopu projekta obnovljena je i izložbena sala na Odjeljenju za prirodne nauke ZMBiH koja je svečano otvorena 1. februara 2018. godine povodom obilježavanja 130. obljetnice Zemaljskog muzeja BiH.

Specifični ciljevi projekta su unapređenje baze podataka, poboljšanje uslova zaštite zbirki, jačanje istraživačkih kapaciteta i opremljenosti Muzeja, bolje poznavanje distribucije i zaštite ugroženih i zaštićenih vrsta u Federacije BiH, prikupljanje podataka za vrste od međunarodnog konzervacijskog značaja i jačanje javne svijesti o bogatstvu biodiverziteta u Federaciji Bosne i Hercegovine i vrijednosti zbirki Zemaljskog muzeja BiH.

Dan ranije, 18. maja 2018. svečano je otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzja u Zadru „U temeljima grada“. Probrani arheološki materijal predstavljen u izložbi razotkriva dio svakodnevnog života zadarskih Liburna, a luksuzni i jedinstveni nalazi poput vještih slikarija iz pera grčkog slikara Aristofana, daju izložbi još veću čar i razotkrivaju fini ukus Liburna.  

Izložba je rezultat saradnje dva muzeja, Arheološkog muzeja u Zadru i Zemaljskog muzeja BiH, realizirana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i dio je cjelogodišnjeg obilježavanja 130. obljetnice postojanja i rada Zemaljskog muzeja BiH. Izložba će biti otvorena do 15. juna 2018. godine.

U realizaciji cjelodnevnog programa Međunarodnog dana muzeja, učestvovali su i partneri i saradnici Zemaljskog muzeja BiH. Tako je Ornitološko društvo naše ptice održalo trosatnu radionicu za djecu „Spring Alive“ u Botaničkom vrtu ZMBiH, a Udruženje BIO.LOG radionicu „Svijet insekata“ u dva termina po sat vremena. 

Održana je i prezentacija rada Odjeljenja za konzervaciju na kojoj je demonstrirana izrada replika arheoloških predmeta za različite potrebe.

Najveće interesovanje građani su pokazali za termine u kojima je bila otvorena sef soba sa Sarajevskom hagadom i drugim vrijednim predmetima iz bosanskohercegovačkog srednjovjekovlja. Hagada je izlagana u dnevnom i večerenjem terminu, od 12 do 13:30 i od 20 do 21:30.

Poslastica za mlade je bila prva Radionica arheološkog stripa koju je vodio renomirani crtač i ilustrator Enis Čišić. Učesnici su imali priliku da osmisle priču i nacrtaju srtip na osnovu arheoloških nalaza i podataka o njima.

Održane su i radionice „Put ruže: od suštine do forme; od sjemenke do nauke“, „Radionica o tehnikama tkanja“, te „Bojenje i izrazi kreativnosti na keramičkim vazama“.

Večernji termin bio je rezervisan za noć poezije s Mikijem Trifunovim.

Hvala svima koji su posjetili Zemaljski muzej BiH te tako uveličali proslavu Međunarodnog dana i evropske noći Muzeja.