You are here

Notre-Dame de Paris - podrška i solidarnost ZMBiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine izražava svoju solidarnost i suosjećanje francuskom narodu povodom katastrofalnog požara u kojem je sinoć nastradala katedrala Notre-Dame u Parizu.

Katedrala Notre-Dame de Paris katedralna je crkva Pariške nadbiskupije posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Izgradnja je započela na poticaj biskupa Mauricea de Sullya i trajala je kroz više od dva stoljeća, od 1163. godine sve do polovice 14. stoljeća. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Katedrala je bila je mjesto brojnih značajnijih događaja francuske povijesti. Tijekom srednjeg vijeka bila je župna crkva, te je 1239. godine u nju pristigla relikvija koja se prema tradiciji smatra Kristovom trnovom krunom, koja je, na svu sreću, sinoć spašena od vatrene stihije. Godine 1804., uz prisustvo pape Pija VII, u katedrali je okrunjen Napoleon Bonaparte. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Ova petobrodna građevina jedinstvene arhitekture, duga 130m, široka 48m i visoka 36m, svojim simboličkim kao i stvarnim sadržajem predstavlja jedan od najvažnijih spomenika gotičke umjetnosti i od neprocjenjivog je značaja za francusko društvo i svjetsku civilizaciju uopšte. Iskreno se nadamo da će sačuvani dijelovi Katedrale i spašena umjetnička djela biti dovoljna osnova za njenu punu restauraciju!