You are here

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2024. GODINE U ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

U subotu, 18. maja 2024. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, uz naše drage posjetioce obilježili smo manifestaciju „Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2024. godine“ održavanjem prigodnog kreativno-edukativnog programa, koji je trajao od 10 do 22 sata.

Naši dragi posjetioci su imali priliku besplatno posjetiti ZMBiH, pogledati naše stalne i povremene izložbe, posjetiti „Otvoreni depo“ na Odjeljenju za arheologiju ZMBiH, učestvovati na „Bazaru biljaka“, pogledati Izložbu radova maturanata Srednje škole primijenjenih umjetnosti pod nazivom „Zaštićena područja BiH“, u periodu od 10 do 22 sata, kao i posjetiti posebnu sobu u kojoj je bio izložen original Sarajevske hagade od 11 do 12 sati i od 20 do 21 sat.

Također, organizovane i održane su veoma posjećene i uspješne radionice:

1. „Izrada terarija“ u dva termina (saradnja sa djecom iz KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“) – radionice su podržali Balkan Museum Network i The Headley Trust UK;

2. „Geohronologija Zemlje kroz nastanak životinja“ (saradnja sa djecom iz Udruženja „Srce za djecu“);

3. „Pišem ti bosančicom“;

4. „Prethistorijsko tkanje“ u dva termina;

5. „Unesimo ljekovite biljke u urbane sredine“;

6. „Od čega sam? Šta mi smeta? i

7. „Puzzle: Zavirimo u etnologiju Bosne i Hercegovine“ (saradnja sa korisnicima iz Udruženja „Dajte nam šansu“ i učenicima IV razreda iz JU OŠ „Avdo Smailović“).

Najsrdačnije se zahvaljujemo posjetiocima na velikom interesovanju i odazivu, partnerima na podršci, kao i svim učesnicima na organizovanim aktivnostima.

U fotogaleriji ispod možete pogledati djelić atmosfere tog dana iz Muzeja, te sa održanih radionica.