You are here

Održano predavanje Making Cities: Early Urbanism in Celtic Europe dr. Manuel Fernández – Götz, University of Edinburgh

U sklopu obilježavanja 130.godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za arheologiju je u utorak 10.07.2018. godine, organizovalo gostujuće predavanje koje je održao uvaženi dr. Manuel Fernández – Götz sa Univerziteta u  Edinburgu. Predavanje o počecima urbanizma na području centralne i zapadne Evrope privuklo je velik broj posjetitelja, naročito studenata arheologije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 „Vrlo rijetko se desi u arheologiji, pogotovo u novije vrijeme, da imate ljude koji su postigli internacionalnu prepoznatljivost i zato je ovo izuzetna prilika da ugostimo profesora koji je zaista poznat širom Evrope“ izjavio je direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine dr. Mirsad Sijarić naglašavajući da je ovo predavanje poslastica za sve arheologe ali i druge građane koje zanima arheologija, historija i kulturno naslijeđe. Profesor Fernández – Götz je analizirajući poznate lokalitete sa područja centralne i zapadne Evrope poput Mont Lassois, Manching, Heuneburg, predstavio razvoj i organizaciju gradova u razdoblju od 7. do 1. stoljeća prije nove ere. Pri tome je ukazao na odlučujuće prirodne i društvene faktore koji utječu na proces urbanizacije naglašavajući tezu kako pomenuti proces nije linearan.

Dr. Manuel Fernández – Götz se zahvalio kolegama iz Zemaljskog muzeja BiH, naročito direktoru dr. Mirsadu Sijariću i dr. Andrijani Pravidur na gostoprimstvu i mogućnosti da održi ovo predavanje za građane Bosne i Hercegovine koju ovom prilikom prvi put posjećuje.

Predavanju su prisustovali i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Akademije nauka i umjetnosti BiH kao i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dr. Manuel Fernández – Götz je autor više od 150 publikacija o društvima željeznog doba u srednjoj i zapadnoj Evropi, arheologiji identiteta i arheologiji rimskih osvajanja. U svojoj doktorskoj tezi analizirao je evoluciju željeznodobnih zajednica u sjevernoistočnoj Galiji sa posebnim naglaskom na pitanje društvenog identiteta. Učestvovao je na brojnim arheološkim istraživanjima i projektima u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Portugalu.