You are here

Otvorena gostujuća izložba „Skopska tvrđava-simbol grada“

U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH jučer je otvorena gostujuća izložba iz Muzeja grada Skopja pod nazivom  „Skopska tvrđava-simbol grada“. Muzej Grada Skopja ovom izložbom prezentovao je materijalne nalaze iz vizantijskg i osmanskog perioda pronađene na lokalitetu Skopsko Kale. Izloženi eksponati pronađeni su arheološkim istraživanjima realizovanim davne 1967. godine nakon što su se desila velika oštećenja na tvrđavi izazvana katastrofalnim zemljotresom u Skoplju 1963. godine.

Na otvorenju izložbe obratio se Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH. U svom obraćanju prvenstveno je istakao značaj saradnje između ove dvije srodne ustanove, te je naglasio da je ova izložba realizovana neposredno nakon bratimljenja Skoplja i Sarajeva kojim se potvrdilo dugogodišnje prijateljstvo koje se njeguje između ova dva grada, a u cilju intenziviranja i produbljenja saradnje iz oblasti kulture.

Kroz obraćanje Frosine Zafirovske, direktorice Muzeja grada Skopja  najavljeno je gostovanje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Skopju čime bi se nastavila kulturna saradnja ovi ustanova.

Jedna od autorica Dragica Živkova kazala je da je ideja za ovu izložbu proizašla povodom pedeset godina od arheoloških istraživanja na skopskoj tvrđavi. Također je istakla da je njihov cilj bio da se prisjete dragih kolega koji su radili navedena istraživanja sa velikim entuzijazmom, kao i da predstave vizantijski i osmanski materijal kao jednu cjelinu.

Izložba će biti otvorena za javnost do 20. jula 2018. godine.

Muzej grada Skopja ovom izložbom učestvuje u obilježavanju 130. godišnjice od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH, renomirane muzejske institucije, čija duga historija i značajna muzejska kolekcija predstavljaju neposredan izraz kosmopolitskog duha koji je oduvijek zračio sa ovog mjesta.