You are here

Otvorena izložba „Tri života Sarajevske hagade“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Izložba „Tri života Sarajevske hagade“ prvi put za javnost je otvorena 1. februara 2019. godine povodom obilježavanja 131 godine postojanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. U želji da ovaj izuzetno vrijedan jevrejski  iluminirani kodeks približimo široj publici, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa Američkim kutkom i Ambasadom SAD u BiH organizovao je niz gostovanja ove izložbe u bosanskohercegovačkim gradovima.

Od danas istu ovu izložbu u cijelosti, kako je predstavljena u ZMBIH, možete pogledati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je svečano otvorena 29.8.2019. godine u 19:00 h a zagrebačkoj publici i svim posjetiocima AMZ bit će dostupna do 29.9.2019. godine.

Izložbu je otvorio veleposlanik Izraela u RH Ilan Mor, koji je istaknuo kako je riječ o  izvanrednom dokumentu života Židova u srednjemu vijeku koji  je neprocjenjivo kulturno blago.

O samom sadržaju izložbe, umjetničkoj, kulturnoj i duhovnoj vrijednosti Sarajevske hagade govorili su autori izložbe dr. Mirsad Sijarić v.d. direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i dr. Aleksandra Bunčić istraživač na Harvard Univerzitetu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić istaknuo je kako je riječ o nastavku višegodišnje plodne suradnje ove dvije institucija kojom zagrebački muzej dobiva priliku prikazati jedan izuzetan srednjevjekovni rukopis.