You are here

Otvorena izložba Nematerijalno kulturno nasljeđe Slovenije u svjetlu Unescove Konvencije

Ambasada Republike Slovenije u saradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem i  Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine, a povodom obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa,  13.9.2018. godine svečano su otvorili putujuću izložbu plakata pod nazivom Nematerijalno kulturno nasljeđe u svjetlu Unescove Konvencije, autorica  dr. Nene  Židov i mag. Anje Jerin.

Centralna ustanova za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa u Sloveniji, Slovenski etnografski muzej, 2011. godine preuzeo je zadatak Koordinatora očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije od 2008. godine vodi Registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa, u kojem je do kraja 2017. godine upisana 61 jedinica; dvije su upisane na Unescovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, a deset ih je bilo proglašeno za nematerijalno kulturno nasljeđe od državnog značaja.

Izložba je posvećena nematerijalnom nasljeđu koje je zaštićeno UN-ovom Konvencijom iz 2003. godine, a koju je Republika Slovenija ratifikovala 2008.godine.

Prilikom otvaranja izložbe obratili su se direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić i ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac. Izložba će biti otvorena do 30.9.2018. godine.

.