You are here

Otvorenje izložbe „Stoljeće Pave Anđelića“

Povodom stogodišnjice rođenja dr. Pave Anđelića Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “Stoljeće Pave Anđelića”. 

Pavao Anđelić rođen je 29. februara 1920. godine u mjestu Sultići kod Ostrošca, općina Konjic. Kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih srednjovjekovaca, istraživač koji je obilježio ''zlatno razdoblje'' historijsko-arheološke nauke u Bosni, Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne sfragistike i heraldike, pionirski je popločao puteve izučavanja historijske geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio.

Posljednje tri decenije svog života proveo je na istraživanju i rasvjetljavanju srednjovjekovne prošlosti BiH. Početkom 1985. godine odlazi u zasluženu mirovinu često spominjući samo jedno o Zemaljskom muzeju BiH: „Tamo gdje sam ja zaradio penziju, svaki čovjek treba da klekne“. Do kraja svog života bio je aktivan u struci radeći na individualnim projektima iz oblasti istraživanja i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Izložba će biti otvorena u subotu 29. februara 2020. godine u 12 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba „Stoljeće Pave Anđelića“ podržana je od strane Općine Konjic i Općine Kakanj.