You are here

Ozvaničena saradnja Muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja BiH

Saradnja između Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja Louvre ozvaničena je na danas održanoj konferenciji za medije u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH.

Na konferenciji su se prisutnim novinarima obratili ambasador Republike Francuske Guillaume Rousson, članica Savjeta u muzeju Louvre Sophie Kammerer, šef Ureda UNESCO Siniša Šešum i direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Sophie Kammemer je istakla kako je ovo prvi put da je delegacija iz Louvrea u posjeti Bosni i Hercegovini i Zemaljskom muzeju BiH, te da su impresionirani ogromnim poslom koji su uposlenici Zemaljskog muzeja BiH uradili i rade s jako malo sredstava i podrške od strane države. Naglasila je kako pariški Louvre, pored sredstava koji sam generira posjetom, pozajmicom, saradnjom s drugim muzejima i sl., od vlade Republike Francuske na godišnjem nivou dobija oko 100 miliona Eura što omogućava uspješan rad Muzeja Louvre.

Ova posjeta je imala za cilj da se utvrde budući pravci u saradnji, posebno imajući na umu smještajne depoe, zbirke, inventare, i dugoročno, unapređenje razvoja vlastitih sredstava.

Ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson istakao je potencijale oba muzeja, kao i veličanstvene arhitektonske okvire u kojima se nalaze i u kojima čuvaju i publici predstavljaju bogate zbirke svjetskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljan je zbog suradnje Louvra i Zemaljskom muzeja BiH i naglašava da će ih francuska Ambasada u tome i dalje podržavati.  

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić rekao je kako je zadovoljan posjetom delegacije iz Louvra, njihovim uvidima u stanje depoa, zbirki i povratnim informacijama koje je dobio od stručnjaka iz Louvra, kojom su potvrdili i mišljenja drugih stručnjaka koji su posjetili Muzej, da je, usprkos okolnostima u kojima rade, stanje zbirki u Zemaljskom muzeja BiH u izuzetno dobrom stanju.

Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO u BiH zahvalio se ambasadi Republike Francuske na ovoj značajnoj prilici da stručnjaci iz Louvra sarađuju i svoja znanja i iskustva podijele sa stručnjacima Zemaljskog muzeja BiH i da sada možemo govoriti o revitalizaciji Muzeja. Istakao je da je UNESCO još od 1996. godine uz Zemaljski muzej BiH i kroz razne projekte podržava rad ove najznačajnije kulturne institucije Bosne i Hercegovine.