You are here

Postavljanje izložbe "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba"

Na Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH nastavlja se s radom na ponovnom postavljanju izložbe "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba".

Riječ je o velikom i značajanom projektu kojem su  protekle dvije godine aktivno posvećeni kako arheolozi i uposlenici Zemaljskog muzeja BiH, tako i stručni saradnici iz Republike Hrvatske. Dr. sc. Hrvoje Potrebica sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je u posjeti Zemaljskom muzeju BiH početkom januara 2018. godine.

Za uspješnu realizaciju ovog važnog projekta izuzetno je važna međunarodna i međuinstitucionalna saradnja Zemaljskog muzeja BiH s Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Boravak kolega iz Hrvatske u Zemaljskom muzeju BiH podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u sklopu Programa međunarodne kulturne suradnje.

Zbirka Odsjeka za prahistoriju se sastoji od preko 70.000 inventarnih jedinica, odnosno arheoloških predmeta, izrađenih od keramike, kremena, kamena, kosti, metala i stakla. Predstavljene su epohe paleolita, neolita, eneolita, bronzanog i željeznog doba, a materijal potječe iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.