You are here

POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE (22. APRIL) ORGANIZOVANA AKCIJA UREĐENJA BOTANIČKOG VRTA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

U ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine organizovana je akcija sadnje, čiščenja, orezivanja, pljevljenja, odnosno uređenja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH, konkretno centralnog i južnog dijela. Akcija je organizovana u saradnji sa profesorima i studentima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za Biologiju. Povod za akciju bio je Dan planete Zemlje (22. april) koji se na različite načine obilježava širom svijeta. Ovogodišnja tema je bila „Planeta vs. Plastika“, a cilj naše akcije je bio da promovišemo i ukažemo na zaštitu našeg doma, planete Zemlje, naše prirode i biodiverziteta. Simbolično je odabrana i Botanička bašta kao najpopularnija metoda ex situ konzervacije i čuvanja našeg vrijednog biljnog genofonda.

Zahvaljujemo se studentima i profesorima, te napominjemo da je ovo samo početak saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja BiH u ovoj oblasti.