You are here

Predstavljen novi broj Glasnika ZMBiH, sveska prirodnih nauka

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine danas je održana promocija novog broja Glasnika ZMBiH, sveska prirodnih nauka broj 36.

Na promociji su govorili direktor Zemaljskog muzeja BiH, dr. Mirsad Sijarić, urednik ovog broja Glasnika, prof. dr. Dalibor Ballian i prof. dr. Sead Vojniković sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Sveska Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine za prirodne nauke, broj 36 obuhvata osam naučnih i stručnih priloga na 104 stranice. U ovom broju nalaze se dva važna rada iz oblasti ornitologije, saradnika iz Slovenije i Hrvatske.  Prvi, autora Al Vrezeca i Urške Kačar, odnosi se na ptice iz zbirke Prirodoslovnog muzeja Slovenije, a koje potiču sa srednjeg i istočnog dijela Balkanskog poluostrva, dok se u drugom radu, autorica Jelene Kralj i Andreje Kljajić, govori o nalazima prstenovanih ptica u BiH.

Tu su i dva značajna rada Semira Masle, koji se odnose na floru Bosne i Hercegovine. U njima su predstavljene nove vrste i taksomi vaskularne flore BiH.

Rad autora Dalibora Balliana o rasprostranjenosti tise u BiH, nastavak je dugogodišnje tradicije istraživanja rasprostranjenja biljnih vrsta u našoj zemlji, započetih još u 19. stoljeću i objavljivanih u radovima u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

U ovom broju Glasnika nalazi se i rad Nevenke Pavlović koji se odnosi na ekologiju vrste Eobania vermiculata, na srednjejadranskim ostrvima i primorju.

Ovaj broj Glasnika zaključen je radom Dražena Kotrošana koji je posvećen sjećanju na dr. Svjetoslava Obratila, ornitologa, naučnog savjetnika i dugogodišnjeg načelnika Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH.