You are here

Predstavljen projekat "Hagada, bliža vama"

U Zemaljskom muzeju BiH danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat „Hagada, bliža vama“. Projekat podrazumijeva obnovu sobe u kojoj se čuva Hagada, obnovu sigurnosnih sistema i novi način prezentacije ovog vrijednog rukopisa koji će time postati mnogo dostupniji svim posjetiocima.

Projekat koji će biti realizovan u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine finansiran je od strane Republike Francuske, a za implementaciju projekta zadužen je UNESCO.

Na konferenciji za medije prisutnima su se obratili ambasadorica Republike Francuske, gđa. Claire Bodonyi, šef ureda UNESCO-a u BiH gosp. Siniša Šešum, direktor Zemaljskog muzeja BiH, gosp. Mirsad Sijarić i projektant Arhitektonskog studija Urbing, gosp. Nedžad Mulaomerović.

Ambasadorica Bodonyi istakla je kako je Sarajevska hagada zasigurno najljepša i najbolje očuvana Hagada u svijetu, te da je želja Republike Francuske da pomogne Bosni i Hercegovini i Zemaljskom muzeju BiH da jedan od najvrednijih predmeta kulturno-historijskog naslijeđa svijeta učine pristupačnijim i dostupnijim kako domaćim, tako i inostranim posjetiocima Muzeja. Republika Francuska je za ovaj projekat izdvojila oko 150 000 KM, a očekuje se da radovi budu gotovi krajem juna 2017. godine.

Gospodin Šešum je naglasio da će se u obnovljenoj sobi osim Sarajevske hagade nalaziti i nekoliko vrijednih predmeta iz srednjovjekovne zbirke Zemaljskog muzeja BiH poput dijela plašta Tvrtka I Kotromanića, te povelje i dokumenti koji predstavljaju kulturni diverzitet Bosne i Hercegovine koji se u našoj zemlji njeguje kroz vijekove.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine predložila Sarajevsku hagadu za UNESCO-ovu Listu memorije svijeta, a u narednih nekoliko mjeseci, kako ističe Šešum, očekuje se i potvrda ove aplikacije.