You are here

Prezentacija projekta Ambasade Irske

Simbolično na dan Sv. Patrika, zaštitnika Irske, u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine upriličena je prezentacija projekta konzervacije predmeta latenske provenijencije, kojoj su prisustvovali ministar Andrew Doyle i ambasador Irske za Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, nj. e. Myles Geiran.

U julu 2018. godine započeo je projekt financiran od strane Ambasade Irske, kroz program Fond za kulturu 2018. Cilj projekta bila je konzervacija metalnih predmeta latenske provenijencije, a koji su odabrani za izlaganje u okviru novog stalnog postava Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba. Ukupno je tretiran 21 primjerak oružja, nakita i novca s lokaliteta Donja Dolina kod Bosanske Gradiške, Dvorovi kod Bijeljine, Vrućica kod Teslića, Vrankamen kod Krupe te Kamenjača u Brezi. Odabrani predmeti od željeza, bronce i srebra predstavljaju specifične elemente latenske kulture, koja je obilježila razdoblje mlađeg željeznog doba, a koji su na područje današnje Bosne i Hercegovine vjerovatno importirani. Uglavnom je riječ o jedinstvenim primjercima, čija je konzervacija bila nužna da bi se oni na taj način spasili i pripremili za izlaganje u novom stalnom postavu.

Kroz ovaj projekt, Ambasada Irske je direktno pomogla realizaciji novog postava, na čemu im se najiskrenije zahvaljujemo.